Säpo kan lättare ta reda på hur människor mejlar, sms:ar och ringer

2:32 min

Det kan bli lättare för Säkerhetspolisen, Säpo, och andra myndigheter som stoppar brott, att ta reda på var människor har skickat e-post och sms och vilka de har ringt till. Säpo vill börja använda ett nytt system där de direkt kan få hämta sådan information från telefon- och Internetföretag. Det avslöjade reportrar på Ekot idag.

En av de reportar på Ekot som har undersökt det här är Alexander Gagliano. Han berättar varför Säpo vill ha ett nytt system för att hämta information om hur människor ringer och mejlar:
- De tycker ju att det går alldeles för långsamt som systemet är uppbyggt nu när de behöver lösa brott, och de vill kunna göra det här snabbare och effektivare, säger Alexander Gagliano.

Idag måste polisen först be telefonbolagen om hjälp för att kunna undersöka hur någon misstänkt brottsling har ringt, sms:at och mejlat. Men snart skulle polisen direkt kunna ta reda på sådana saker själva, i alla fall om det blir som Säpo vill.

Säpo håller just nu på att prata med olika företag som lagrar telefon- och Internet-trafik, och alltså samlar information om våra textmeddelanden, telefonsamtal och mejl.

Om polisen kunde få information snabbare skulle de till exempel kunna ta reda på var någonstans som en påslagen mobiltelefon finns. Det säger en polischef som heter Lars Öjelind:
- Om ett brott har begåtts och man vill veta till exempel var en mobiltelefon befinner sig så vill vi kunna få den informationen snabbt, och vi vill också kunna se mer exakt var den här mobilen befinner sig och var den är på väg, å med det här nya systemet så förväntar vi oss att det ska gå fortare att få den här informationen, för om det gäller att avslöja en brottsling, eller lokalisera ett brottsoffer så gäller det att kunna finnas på plats så fort som möjligt, säger Lars Öjelind på Rikskriminalpolisen.

Idag kan telefonbolagen hindra poliser från att ta reda på mer än vad de har rätt till. Men med det nya systemet skulle polisen kunna ta reda på hur mycket de vill. Säpo har redan börjat samarbeta med företaget Maintrack i Linköping, som är ett av de företag som lagrar svensk tele-och Internettrafik i Sverige.  Säpo pratar också med flera andra företag om att få använda även deras information om mejl, sms och telefonsamtal i Sverige.

Men det finns dom som är kritiska till Säpos nya system och tycker att det gör att Säpo kan spionera på folk, säger Ekots reporter Alexander Gagliano:
- Rädslan är ju att myndigheterna allt för lätt kommer åt uppgifter om oss, säger Alexander Gagliano.

En av de som  kritiska är Anne Ramberg på Advokatsamfundet. Hon är orolig för att polisen ska använda information om människor på fel sätt:
-  Det finns en stor risk att man använder den här informationen till annat än vad som är avsett, säger Anne Ramberg.

Telefonbolaget Tele2 säger idag att de vägrar att samarbeta med Säpo i deras nya system.