Galleria kollapsade i Sydafrika

Minst en person har dött efter att en galleria under uppbyggnad rasat utanför Durban i Sydafrika, rapporterar sydafrikanska medier. Enligt lokala medier hade en domstol stoppat bygget på grund av bristande säkerhet.

50 personer befaras vara instängda efter gallerian kollapsat rapporterar sydafrikanska medier. De som har fastnat uppges vara byggarbetare.

En person ska ha omkommit uppger Reuters och minst 29 byggarbetare ska ha förts till sjukhus med allvarliga skador.

Affärscentret är under byggnad i Tongaat norr om Durban, uppger medicinsk personal.

Brandchefen i Ethekwini bekräftar att byggnaden har rasat, skriver den afrikanska tidningen Mail & Guardian.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade kollapsen på byggarbetsplatsen. Chris Botha, som är talesperson för räddningstjänsten, säger att det verkar som att den andra våningen på byggnaden har rasat.

– Det ser fruktansvärt ut. Stora cementlock har fallit på personerna, säger Botha till lokala medier, enligt Reuters.

Sydafrikanska myndigheter ska ha försökt stoppa arbetet i den nu kollapsade gallerian.

Lokala myndigheter ordnade för en månad sedan ett domstolsbeslut för att förhindra att bygget fortsatte eftersom arbetet inte utfördes på ett korrekt sätt, skriver Reuters.

Ett företag som ansvarar för ambulanstransport i Durban visar via sin twitter bilder på det rasade bygget. På bilderna ser det ut som att en  lång betongvägg gett vika och det ligger krossade delar av väggen ovanpå.

Galleriabygget ska enligt planerna vara klart under april 2014 och inneha en yta på 15 000 kvadratmeter, enligt den afrikanska nättidningen Mail & Guardian.

Helena Jönsson
Hanna Birath
Sveriges Radio

TT