Litteratur

Bonnier Carlsen slutar ge ut kritiserad Hedenhös-bok

2:19 min

Bra beslut av Bonnier Carlsen att sluta ge ut berättelsen om "Barna Hedenhös i Amerika". Det tycker journalisten Nisse Larsson som skrivit en bok om författaren Bertil Almqvists verk och som äger en del av rättigheterna till böckerna om Hedenhös.

- Det är en kolonial syn på Amerikas urbefolkning som inte är försvarbar att ge ut idag, säger Nisse Larsson och fortsätter:

- Han skildrar indianerna som vördnadsfullt tar emot Hedenhösarna som om de var gudar och så där va. Kanske en bild av ädla vildar så där. Sedan uppvägs mycket i den boken av porträtten av de enskilda amerikanerna.

Porträttet av indianen Urford t ex som har uppfunnit hästkraftfordon i staden Urtroit:

- En vanlig hygglig gubbe, inte på något sätt schabloniserad efter sin hudfärg, säger Nisse Larsson som ändå tycker att boken har överlevt sig själv.

I "Barna Hedenhös i Amerika" kan man till exempel läsa hur pappa Ben på ett primitivt sätt att prata förklarar för indianerna att de blir jagade av bisonoxarna för att de är rödskinn, och att "det vet ju alla att tjurar är ilskna på allt som är rött". Det kommenterar en indian med att "blekansikte ingen dum karl".

Boken diskuteras just nu för att den fram till nu har ingått i en samlingsvolym som Bonnier Carlsen ger ut samtidigt som årets julkalender i SVT handlar om den beresta stenåldersfamiljen. Då julkalendern presenterades häromkvällen i SVT:s Kulturnyheterna kritiserades Amerika-boken för att vara rasistisk.

Efter en liknande diskussion om Tintin i Kongo för drygt ett år sedan försågs albumet med en text om att det inte ger en realistisk bild av Afrika. Varför Bonnier Carlsen inte vill göra något liknande utan helt slutar att ge ut Amerika-boken vill de inte säga. De hänvisar till sin hemsida där de skriver att de valt att lyfta ut berättelsen för att den innehåller förlegade värderingar.

Enligt Nisse Larsson är det enda gången som författaren Bertil Almqvist ser ner på ett främmande folk i sina verk som han gör i Amerika-boken, för "Almqvist var knappast rasist, tvärtom", säger Larsson:

- Bertil Almqvist är ju en politiskt medveten antirasist och antinazist.

... men han använder också ordet "neger" ...

- Ja, det var nog ett mycket neutralare ord på 50-talet. Även en afroamerikansk människorättskämpe som Martin Luther King använde ju ordet "negro" medan däremot ett nedsättande ord som "nigger" kom ju aldrig i hans eller Bertilas mun, säger Nisse Larsson.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se