Fotbollsbloggen

Silly season: Damallsvenskan - detta har hänt

Första samlade silly season om Damallsvenskan kommer här. Kan konstatera att nykomlingarna Eskilstuna United och AIK ännu inte skördat några stora värvningsframgångar. Mest har det hänt hos Linköpings FC och Kopparberg/Göteborg FC.

KOPPARBERG/GÖTEBORG FC: Landslagstvillingarna Hammarström, målvakts-Kristin och mittfälts-Marie, meddelade förra veckan att de lägger av med fotbollen. Som Kristins ersättare värvas Vittsjös holländska landslagsmålvakt Loes Geurts och hennes landsmaninna, vassa anfallaren Manon Melis anslutit från mästarna Malmö. Klara är även backen Kathleen Fernström och finska landslagsforwarden Annica Sjölund efter sex respektive tre år i Jitex.

Från lokalkonkurrenten i Mölndal hämtar Kopparberg även nye tränaren Stefan Rehn. Han efterträder en annan gammal landslags- och IFK Göteborgstjärna, Torbjörn Nilsson.

---

VITTSJÖ GIK: Den nordskånska klubben har skrivit kontrakt med 18-åriga Johanna Ejdelind. Hon gjorde i år 31 mål för Helsingborgslaget Stattena i division ett.

Thomas Mårtensson och Simon Sjöfors fortsätter sitt arbete tillsammans som tränare. Sjöfors kom i år och ersatte Ulf Palmquist, som i par med Mårtensson utsågs till Årets tränare 2012.

---

UMEÅ IK: Jesper Blomqvists bror Joakim slutar tränare och ersätts av Jonas Wikström, som skrivit ett treårskontrakt. 40-åringen har senast basat för IFK Umeås division tre-herrar och har tidigare varit fyra säsonger i Mariehem.

Samtidigt stärker klubben upp sin organisation och deltidsanställer före detta Umeå Södra FF-tränaren Torbjörn Nordström som sportchef och nuvarande F 19-tränaren Andreas Bengtsson blir junioransvarig i klubben. Nuvarande sportchefen, gamle Hammarbystjärnan Andreas Hermansson, lämnar därmed sitt uppdrag, men kommer arbeta kvar i föreningen.

Piteås 16-åriga supertalang Lisa Renlund blev första nyförvärvet. Älvsbydottern har - trots sin ringa ålder - tillhört Piteås A-lagstrupp de två senaste säsongerna och har bland annat noterats för två damallsvenska matcher förra säsongen. Den kvicka anfallaren kommer att gå fotbollsgymnasiet i Umeå med start i januari. Renlund har också spelat 8 F 17-landskamper och svarat för två mål.

Just nu korsbandsskadade landslagsmittbacken Emma Berglund har förlängt kontraktet med två år. 24-åringen har spelat åtta säsonger i klubben.

Klara för en fortsättning är även 21-åriga försvarsspelaren Elin Landström, som spelade samtliga matcher i år, och 17-åriga talangen Linnéa Åberg.

---

LINKÖPINGS FC: Två finfina värvningar så här långt. Norska EM-finalisten, backen Kristine Hegland, och en av Sveriges mest lovande anfallare, Jitex Fridolina Rolfö.
–Kristine var den spelare som stod högst upp på önskelistan när vi påbörjade rekryteringsarbetet inför 2014 och det känns verkligen bra att vi hittat en överenskommelse med både Kristine och hennes klubb Arna-Bjørnar. Kristine kommer att tillföra kvalitéer som gör att vårt lag kommer att vara än mer slagkraftigt under nästa säsong, säger tränaren Martin Sjögren i ett pressmeddelande.

– Det har varit tre viktiga år i början av min karriär som spelare i Jitex och Damallsvenskan. Jag är tacksam för allt jag fått i Jitex. Nu tror jag att Linköping blir den bästa möjligheten för mig att fortsätta utvecklas, säger Fridolina, som skrivit på för två år.

Landslagsförsvararna Charlotte Rohlin och Jessica Samuelsson har förlängt kontrakten. Rohlin inledde i Kenty och gör nu sin 19:e A-lagssäsong, Samuelsson korades till årets komet på Fotbollsgalan. Även holländska succémittfältaren Renée Slegers är klar för ytterligare två år.

Fyra spelare har fått lämna LFC, målvaktsveteranen Sofia Lundgren – som haft problem med diskbråck – mittfältaren Eunice Beckman, forwarden Pauline Hammarlund och trotjänaren Petra Larsson.

---

LDB MALMÖ (BYTER TILL FC ROSENGÅRD): Den engelska landslagsmittfältaren Anita Asante går motsatt väg mot Manon Melis. Från Kopparberg/Göteborg till mästarklubben i Skåne.

Ett 60-tal landskamper, Champions League-guld med Arsenal och proffstillvaro både i USA och Sverige får Malmö på Asantes CV på tvåårskontraktet.

---

KIF ÖREBRO: Eskilstuna Uniteds närmaste granne i serien har gjort klart med sin storstjärna Sarah Michael. Hon prickade in tolv mål i år och har jagats av både Kopparberg och Umeå.
I stället blev det så att Michaels landsmaninna, nigerianska mittfältaren Ogonna Chukwudi, lämnade Umeå för Örebro. Hon har spelat tre säsonger i Umeå och gjort två VM-slutspel.

Ny klubbchef blir Thomas ”Timpas” Andersson. Han har arbetat i föreningen till och från under de senaste åren och sedan i våras som samordnare av kansliet. ”Timpas” är född och uppväxt i Karlskoga och har en egen fotbollskarriär som målvakt i ettan i såväl Karlstad BK som Motala AIF.

---

PITEÅ IF: Som jag berättade i måndags knep norrbottningarna målvakten Hilda Carlén (Hammarby) och Pauline Hammarlund (Linköping) i kamp med bland andra Eskilstuna United. Piteå har därmed elva spelare på kontrakt.

---

TYRESÖ FF: Största värvarklubben missade SM-guldet, men har gått vidare i Champions League efter att bland annat ha slagit ut starka Paris SG. Inför vårens kvartsfinal vill tränaren Tony Gustavsson ha in ytterligare tre klasspelare i truppen, skriver damfotboll.com. Men även en comeback är aktuell. Anfallaren Madelaine Edlund tränar redan efter att ha blivit mamma för två och en halv månad sen. Eskilstunabon och förre Unitedtränaren Leif Edeborg är assisterande tränare i Tyresö.

---

ESKILSTUNA UNITED: Behöver snart ett napp för att öka hoppet om en rolig allsvensk debut. Hilda Carlén och Pauline Hammarlund valde Piteå och ännu inga besked från Kristianstads Elena Sadiku samt Siriusduon Moa Mattsson och Emelie Almesjö. Enda nya hittills är comebackande Kim Arodin och totalt finns bara åtta kontrakt klara.

---

AIK, KRISTIANSTADS DFF OCH JITEX BK: Här ser det också segt ut  och trion har det gemensamt att inga nyförvärv ännu har redovisats. I Jitex har klubbchefen Anders Holmvén tagit över som tränare efter Stefan Rehn. Som spelare vann Holmvén SM-guld med Örgryte. Ny assisterande blir Jerry Carlsson, som bland annat tränat Dalsjöfors. I Jitextruppen finns förra Unitedbacken Linn Andersson kvar. Hon spelade inget i år efter att ha fått benet avsparkat på försäsongen.

---

Till sist: Dagen efter VM-kvalsmällen behövs lite avkoppling med en resa. Är kluven till Eriks vara eller inte vara som förbundskapten. Trodde visserligen han skulle få mer framgång när han tillträdde, men hans största fel är nog trots allt att han bara har en Zlatan. Tyskland i gruppen och sen Portugal i play off var svårast tänkbara motstånd.

För vår Eskilstunapojke Bissen blir det tyvärr aldrig något VM-slutspel. Jag tror inte han har sin landslagsplats kvar om fem år om Sverige är med då.

Tar med datorn på havet, så håll utkik här. Silly season pågår ju...