Ekot på plats i krigets Syrien

6:17 min

I Damaskus hörs dagliga granatattacker,  två och ett halvt år efter inbördeskriget utbrott i Syrien. Samtidigt pågår vardagen för invånarna, rapporterar Ekots reporter Caroline Salzinger. Hon är en av få journalister på plats – och övervakas av den syriska regimen.

– När man väl kommer hit bevakas man hela tiden av informationsministeriet. Jag har en översättare utsedd av informationsministeriet som följer mig i hasorna överallt. Sedan är det en enorm självcensur, folk här säger ingenting. Det är svårt att få folk att tala rättframt, säger Caroline Salzinger till P1-morgon.

Hon har sökt visum sedan i mars, men har inte tillåtits resa in i landet förrän nu. Sveriges Radio har inte varit i Damaskus på två år.

Målet för Caroline Salzinger är att bevittna kriget inifrån, se hur Damaskusborna lever mitt i den dagliga osäkerheten och höra deras berättelser. Även i Damaskus rapporteras dödsoffer dagligen, men staden är inte den som lider mest.

– Man påminns om det betydligt värre läget i de södra förorterna. Just nu går det bara någon minut mellan de dova smällarna som inträffar när utgående artilleri och granatbeskjutning träffar förorterna, säger Caroline Salzinger på onsdagsmorgonen.

Hon upplever en delad stad, där vardagen och kriget bildar en surrealistisk verklighet. Något hopp om fred har hon ännu inte mött.

– Jag pratade med en man i går som sa att Syrien är som en stek som världsmakterna långkokar över öppen eld. Det är en fruktansvärd liknelse, men det är så många här känner. Man ser inget slut på den här konflikten, säger hon till P1-morgon.