Konsumentpanelen ger tummen upp för Karlstads nya utegym

17 min

Benpress, situps eller armgång? I Karlstads kommuns nya utegym finns möjlighet till dessa övningar och flera därtill. Gymmet, som kommunen satt upp i samarbete med IF Göta och Idrottslyftet, invigdes i förra veckan och har redan fått god respons, enligt Johan Högman på Karlstads kommun. Konsumentpanelen för dagen var också mycket positiv.

– Vi har fått väldigt mycket reaktioner, de flesta positiva, säger Johan Högman. Jag tycker det känns väldigt bra. Det var faktiskt det här vi såg framför oss när vi började arbetet. Alla har inte möjlighet att betala eller ta sig till ett innegym, då har man chansen att gå hit i stället.

På en yta runt 260 kvadratmeter har kommunen byggt upp flera träställningar som kan användas som gymredskap att lyfta, sitta på för situps eller hänga i och lyfta sig själv. Det finns instruktionsskyltar och kommunen planerar också att ha informationsträffar vid gymmet.

– Tanken är att man ska kunna träna hela kroppen och få allsidig träning, säger Johan Högman. Det ska också vara för alla, så när man ska lyfta finns en tyngre och en lättare.

Alex Wallner från Karlstad är en av två som skickade in ett medborgarförslag om utegym häromåret. Förslaget fick faktiskt först avslag eftersom det inte fanns någon detaljplan då som tillätt utegym på Gubbholmen, men kommunen fortsatte arbeta med frågan ändå.

– Vi brukar motionera ganska mycket runt Gubbholmen och tyckte det vore kul att ha mer träningsmöjligheter, säger Alex Wallner.

Panelen testade flera av träningsverktygen och tyckte de verkade fungera bra. På några punkter kom kritik. Så här på hösten saknade panelen belysning kring utegymmet, något som kommunen hittills undvikit eftersom beslut finns på att Gubbholmen inte ska ha mer belysning än kring cykelbanan. Johan Högman trodde dock att frågan skulle komma upp till diskussion igen. Panelen tyckte också att det var svårt att nå upp till pinnarna i armgångsställningen om man är kort, och där kunde Johan lova att en lösning var på gång.

Vad tycker panelen då, flipp eller flopp?

– Jag tycker att det är en bra satsning, säger Elin Björck, kommunikationsrådgivare.

– Jag tycker att det är modernt och bra och ett bra tänk, säger Sofie Skoog. Vi har redan sett att det är både ungdomar och pensionärer här.

Och förslagsställaren Alex Wallner är nöjd.

– En klar flipp, speciellt som det var mitt förslag, skrattar han.