BORÅS

Sotare nöjd efter dom som bryter monopol

5:02 min

Sotarn i Borås, gjorde konkurs när SÄRF beslutade att fastighetsägare bara fick välja den sotare som kommunen hade avtal med. Magnus Johansson som hade Sotarn i Borås funderar på att söka skadestånd.

Nu får fastighetsägare i Sjuhärad rätt att välja vilken sotare de själva vill ha, något som Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF, tidigare sagt nej till.

Domen i förvaltningsrätten visar att räddningstjänstförbundet haft fel som tvingat fastighetsägare att bara välja den sotare som de upphandlat avtal med.

Magnus Johansson, på Sotaren i Borås, som anser att företaget gått i konkurs på grund av SÄRF, funderar på att söka skadestånd.

Hans advokat Björn Hurtig tycker att SÄRF har skött ärendet dåligt och han förstår inte hur de kan se sig själva i spegeln.

Sören Johansson på SÄRF menar att anledningen till sotningsmonopolet var för att ge den sotare som vann upphandlingen en okej volym - så att denne skulle kunna hålla ett lågt pris.

Men att räddningstjänstförbundet ska överklaga beslutet ännu en gång tror han inte:

– Det är ju en fråga för direktionen, men min bedömning är att det inte är någon idé. Kammarrätten har nyligen avgjort ett annat liknande ärende.