Bro över Gullmarsfjorden kan bli flytande

1:42 min

En flytande bro över Gullmarsfjorden i stället för färjorna. Det hoppas Lysekils näringsliv ska bli verklighet.

Färden över med färjan Gullmaj från Skår till Finnsbo tar cirka tio minuter. Och de går varje kvart under pendlingstider.
Men detta är för lång tid och för omständigt tycker Näringslivscentrum Lysekil.
De vill ha en fast förbindelse och efter flera utredningar från kommunen och trafikverket har de själva hittat en ny spännande brovariant.

– Nu finns flytande broar i Norge. Vi vill gärna testa och se hur stor investering det skulle kunna vara för något sådant, säger Ulf Bertilsson som är en del av Näringslivscentrum Lysekil och har jobbat med frågan om fast förbindelse i flera år.

Men en flytande bro kan låta lite farligt. Man kan undra om man vågar åka över den om det blåser och om vågorna slår mot fundamenten.

– Ja det kan man undra, säger Ulf och skrattar. Men den är lika säker som andra broar. Vi har varit uppe och provat en i Norge som funnits i 20 år och det märktes ingen skillnad på den.

Tanken är att stora betongelement ska flyta i fjorden och ovanpå dem går vägbanan. Och närmast land kan ett vanligt brospann byggas så att båtar kan passera under.
Enligt Ulf Bertilsson blir detta mycket billigare än en vanlig bro.

På färjan över fanns Peter. Han brukar ofta använda färjan men tycker att förslaget om en bro låter ännu bättre.

– Det skulle ju förändra väldigt mycket och innebära mycket för hela området tror jag.

Men Per som också använder färjan kontinuerligt tycker det känns lite onödigt. Färjan kan till och med vara ett skönt avbrott i körandet.

– Ja den funkar som ett litet break. Men broar är säkert effektivare, men de måste passa in på något sätt tänker jag.