Örebroare bättre på att spola ner "rätt" saker på toa

1:43 min

Förra hösten möttes örebroarna av uppmaningen att sluta använda toaletten som ett sopkorg. Kampanjen är hittills en framgång. Mängden skräp vid reningsverket i Skebäck har minskat markant på ett år.

--Vi har märkt en markant minskningen av mängden rens. Men kampanjen måste fortsätta eftersom det handlar om att ändra beteendet hos örebroarna, säger Tiina Kluge, gruppchef på reninsgverket i Skebäck

Renset på reningsverket i Skebäck är den gråbruna massa som till största delen består av toapapper. Det är just toalettpapper som ska finnas där och ingenting annat.

Men så ser inte verkligheten ut. Det ledde till att Örebro kommun gick ut med en affischkampanj på busskurer och på offentliga toaletter. Den uppmaningen har alltså gett effekt.

Det som spolas ner av okunnighet är är saker som tops, kondomer, tamponger - och snus. VA-ingenjören Sara Stake förberedde kampanjen:

--Det var en aha-upplevelse för många att man inte ska spola ner snus, säger hon.

Snus innehåller kadmium, ett miljögift. Den totala mängden kadmium har minskar över tid. Men det finns nytt oönskat innehåll i avloppsvattnet:

--Vi har sett att mängden silver har ökat. Det kan komma från sportkläder som behandlats för att inte lukta, säger Sara Stake.

Hur ska man då agera som privatperson?

--Det gäller att vara noga med vilka produkter man köper. Det är vi som individer som avgör, säger Tiina Kluge.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se