Miljonärer köper EU-visum i Sydeuropa

2:05 min

En ny handel har uppstått i Europa – handel med visum till EU. I flera länder i södra Europa kan kineser, ryssar och andra icke-europeiska nationaliteter köpa sig in i EU genom att först göra en rejäl fastighetsinvestering.

Guldvisum kallas de och de öppnar portarna för miljonärer från Kina, Ryssland och Mellanöstern till europeisk mark.

För dem som har pengar har det uppstått luckor in till vad som brukar kallas Fästning Europa, det slutna Europa som skyddar sig med murar, taggtråd och militärbåtar mot icke-européer, oavsett om de är på flykt undan krig, förtryck och fattigdom.    

När kinesen Edward Hu köpte sig en semesterbostad i Portugal i september, fick hela hans familj visum att komma till det lilla sydeuropeiska landet, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det innebär att hans familjemedlemmar kan röra sig fritt inom hela EU.

33-åringen Edward Hu ska ha betalat 560 000 euro, ungefär fem miljoner kronor, för sitt hus på Algarvekusten. För krisens Portugal, som går igenom hårda sparprogram och som har räddats med nödlån från Internationella Valutafonden och EU, är alla utländska investeringar välkomna i dag.

Både Spanien och Portugal kräver att miljonärerna, som kommer från länder utanför EU, ska satsa minst 500 000 euro och tillbringa minst två veckor i landet per år.

Efter sex år leder köpet, om ägarförhållandena för bostaden inte ändrats, till chansen att söka medborgarskap.

Malta och Grekland har också så kallade guldvisum. Malteserna kräver ett bostadsköp på minst 650 000 euro och grekerna på 250 000 euro.

Fastighetskraschen i Spanien och krisen i Portugal har lett miljoner tomma bostäder. Det är köparens marknad med gynnsamma priser.

Enligt Reuters har Portugal det senaste året sålt 318 guldvisum och mäklare talar om ett kraftigt ökat intresse från just kineser och ryssar att ta semester i Europa och få chansen att bli européer.