Nytt hopp i förhandlingar om Irans kärnkraft

1:54 min

Förhandlingarna om framtiden för Irans kärnkraft har tagits upp igen i Geneve och det finns fortfarande förhoppningar om en uppgörelse som skulle hindra Iran från att utveckla kärnvapen.

USA:s utrikesminister John Kerry talade igår om den bästa möjligheten att komma överens på ett decennium, medan Irans högst ledare, ayatolla Ali Khamenei sa att Iran inte tänker avvika ett steg från sina rättigheter.

När förhandlingarna om Irans kärnkraft återupptogs igår var det med ett kort möte, på lägre nivå än för fjorton dagar sedan i Geneve.

Redan då fanns ett utkast till uppgörelse på bordet, bekräftade en talesperson från USA:s utrikesdepartement igår.

Under en inledningsperiod på sex månader skulle Iran bromsa delar av sitt kärnkraftprogram och släppa in inspektörer. I utbyte skulle FN och EU lätta något på sanktionerna mot Iran, de sanktioner som finns där för att hindra landet från att utveckla kärnvapen.

Igår var det försiktigt optimistiska tongångar från de inblandade länderna: De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – USA, Storbritannien, Kina, Ryssland och Frankrike – plus Tyskland och Iran.

President Barack Obama har talat om mycket måttliga lättnader av sanktionerna som kan tas tillbaka igen, och utrikesminister John Kerry sa igår att en uppgörelse inte kommer låta Iran vinna tid, underförstått för att kunna utveckla kärnvapen.

Förhandlingarna är komplicerade i sig, och syftar till en bredare uppgörelse längre fram, men president Obama har dessutom ett besvärligt inrikespolitiskt läge.

Hans historiska steg att inleda samtal med Iran efter flera decennier av frysta relationer, och beredskapen att hålla igen på sanktionerna, möts av stark kritik från Israel. Han får också motstånd från viktiga ledamöter i kongressen som kräver större eftergifter från Iran som och vill skärpa sanktionerna.

Under veckan som gått har såväl presidenten som utrikesministern varit i kongressen och informerat om läget i förhandlingarna. De har vädjat till centrala ledamöter att lägga planer på skärpta sanktioner på is och ser ut att ha fått visst gehör för det.

Ska det bli en uppgörelse måste Irans president Hassan Rohani hantera det inrikespolitiska motståndet i sitt land och visa att han kan åstadkomma lättnader av de sanktioner som beräknas kosta Iran mellan fem och åtta procent i lägre BNP.