Skåne

Två tunga S-namn lämnar regiontoppen

1:40 min

Två av tre socialdemokratiska regionråd kommer inte fortsätta efter valet nästa år. I går meddelade Christine Axelsson att hon inte kandiderar till uppdraget, och sedan tidigare är det känt att gruppledaren Rikard Larsson lämnar regionpolitiken. Men Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, ser inga problem med det.

– Inte alls. Vi har många duktiga kandidater. Redan i dag har vi många ledamöter i regionfullmäktige som har både intresse och kompetens att axla de mantlarna efter valet, så det ser jag inga större problem med, säger han.

Vad finns det för tänkbara efterträdare?

– Det varken kan eller vill jag spekulera i nu.

I går kom beskedet att Christine Axelsson, som varit heltidspolitiker i 20 år varav 16 som regionråd, inte kandiderar till en regionrådspost efter valet nästa år. Däremot vill hon gärna sitta kvar i regionfullmäktige. Redan för tre månader sedan meddelade gruppledaren Rikard Larsson att han vill kandidera till riksdagen i stället. Kvar bland regionråden blir bara Henrik Fritzon, som kom in som nytt regionråd efter förra valet.

Vem som ska axla de tunga posterna efter valet nästa år är inte känt. Den 15 februari först kommer Socialdemokraterna att utse den person som partiet vill se som regionstyrelseordförande nästa mandatperiod, medan övriga regionråd utses först efter valet.

Vad det gäller ansvaret för de regionala tillväxtfrågorna anser Christine Axelsson att det är dags att någon annan tar över, och hon säger att hennes beslut att inte kandidera som regionråd är välgenomtänkt.

– Just nu tycker jag att det är väldigt roligt med de regionala utvecklingsfrågorna, och det är väl då egentligen man ska lägga av. Nu gör jag det av egen vilja och jag har tänkt igenom detta väldigt noga. Det är inte någon som har bett mig att lämna, säger hon.