Judith Schalansky: "Giraffens hals"

2:16 min

Den tyska författaren Judith Schalansky föddes 1980 i dåvarande DDR. Häromåret kom Atlas över avlägsna öar, kartor och berättelser över femtio öar. Hennes nya roman Giraffens hals innehåller också den många illustrationer, en samling naturvetenskapliga planscher på sjökor, maneter, och korsningsscheman för kor. Katarina Wikars har läst.

Inge Lohmark är biologilärare av den gamla stammen, disciplin, katederundervisning. Ironiskt nog på Charles Darwingymnasiet i fattiga Vorpommern i östra Tyskland. Snart ska skolan stänga. Det finns ju inte barn så det räcker.

I Judith Schalanskys Giraffens hals - en bildningsroman är det många separata utvecklingskurvor och tillkortakommanden att hålla reda på. Hela evolutionsläran som Inge ihärdigt predikar från sin kateder för en samling håglösa pubertetsungdomar. DDR:s korta existens och slutgiltiga försvinnande, eller uppgående i den så kallade återföreningen som fortfarande bearbetas av en nostalgisk lärarkår. De nya idealen konkurrens och konsumtion som ingen kan leva upp till i denna avfolkningsbygd i sårkanten mellan systemen.

Inge själv befinner sig i vallningarnas tidevarv, och Wolfgang, hennes man som inseminerade nötkreatur på DDR-tiden bryr sig mest om de strutsar han börjat föda upp. Ett ytterst vankelmodigt djur med outvecklade vingar som inte förmår inte lyfta. Den försummade dottern har försvunnit till Kalifornien för att aldrig komma tillbaka.

Det mesta av handlingen utspelas inne i huvet på Inge, denna känslokontrollerade kvinna under de dagar då henens försvar bryts ner. Samtidigt tar naturen tillbaka betongen. DDR-landsbygden förvandlas till stäpp.

Det kan vara svårt att veta vad som är utveckling och vad som är en tillbakagång. Judith Schalansky rör sig flyhänt i en naturvetenskaplig språkdräkt, där det mest går att systematisera. Man kan lära sig att för medlidande tar det sex minuter utvecklas. Varje sida i romanen har dessutom en extra rubrik, som i den klassificerande facklitteraturen. Kan heta sånt som fortplantningsstrategier och flyktbeteende.

Och vad händer egentligen med den giraff som har för kort hals? Jag blir inte riktigt klar med den här så kallade bildningsromanen, jag vill fortsätta att bena upp den, jag vill ha en läsecirkel.