Döden

Tema döden: När bästa vännen somnar in

4:31 min

Alla berörs vi av döden på ett eller annat sätt. Många är vi som gråtit floder efter att ha tvingats avliva ett kärt husdjur. Veterinären Karin Råberg har varit med om många svåra stunder på kliniken i Nättraby. 

Karin Råberg, veterinär på Nättraby Smådjursklinik berättar att husdjuret ofta är som en familjemedlem och att det för de flesta är väldigt jobbigt att de se det avlivas. 

– En riktigt gammal hunden eller katt är det svåraste. Där det inte finns någon sjukdom som gör att det inte finns något val, säger hon. 

Sövs ner
De flesta djur får vid avlivningen en kanyl med sövande medel som är så starkt att de inte vaknar mer.

– Vi försöker göra det så lugnt som möjligt. Avklara betalning och andra formella saker först så att allt sådant är klart, berättar Karin Råberg.  

Hon säger att det inte är ovanligt att folk väntar för länge med att avliva sina djur. Hon tycker att när en hund inte längre visar glädje eller sin "vanliga personlighet" på grund av ålder så kan det vara tid att tänka på avlivning. 

– Om hunden tidigare blivit jätteglad så fort det ringt på dörren, men nu inte orkar stiga upp när det kommer folk, så är det ett tecken, säger hon. 

"Alltid fruktansvärt"
I väntrummet till veterinären sitter Anna. Hon vet precis hur det känns att avliva ett djur, för hon har fått avliva tre av sina hundar. 

– Det är alltid fruktansvärt, men det är värre om hunden är ung. Då ska man verkligen ta beslutet. Gäller det en gammal hund finns det oftast inget val, säger hon. 

Anna tycker att sorgen efter ett djur liknar sorgen efter en människa väldigt mycket. 

– Mina djur är mina nära och mina barn, säger hon. 

Tidigare artiklar om döden hittar du här: