Torsdag 21 november

Vin i P4: Glögg

I veckans Vin i P4 handlade det om glögg och bjöds också på recept för den som vill göra sin egen glögg.

Vinfabriken Äppelglögg (nr 96037) 75 kr En riktigt god vit glögg som smakar äppelkaka med inslag av kanel, kardemumma, vanilj och sirap. En liten syra som gör att den inte känns så söt som den egentligen är. Den har en alkoholhalt på endast 11% så den upplevs inte så väldigt stark och värmande i eftersmaken, för den som inte gillar sånt. God både kall och varm. Prova med is innan eller efter maten eller istället för ett efterrättsvin till dessert.

Tegnér & Son Apelsin & Choklad (nr 96035) 79 kr (500 ml) Favoriten bland smaksatta rödvinsglöggar hos många som provat den! En fyllig, smakrik och aningen sträv glögg med en alkoholhalt på 15 % vilket ger en lagom värmande eftersmak. Det första som slår en när man doftar på den är röd Rollo-kola med vanilj- och chokladfyllning. Den är  kryddig med en hint av apelsin, russin och kanel. Är godast varm men smakar faktiskt mer kall.

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg (nr 96002) 79 kr En favorit år ut och år in! Jag tycker att det är den rödvinsglögg som är mest smakrik (av de jag hittills provat). Man hittar kardemumma, vanilj, kanelbullar, körsbär. Den är riktigt kryddig och fyllig, vilket jag gillar jättemycket!

Recept på alkoholfri Apelsin- och ingefärsglögg 1 liter äppeljuice 2-3 skivade apelsiner 3 msk honung 3 kanelstänger 1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta 5 cm färsk ingefära, skurna i mindre bitar

Sjud allt 10-15 minuter. Sila av och servera.