Skåne

Storsatsning på nya sjukhusbyggnader

Region Skåne vill rusta upp sjukhusbyggnader i Malmö, Helsingborg och Lund för flera miljarder. Ombyggnaden i Malmö och Helsingborg beräknas stå klar 2019.

I en debattartikel i Sydsvenskan skriver den styrande femklövern att sjukhusbyggnaderna behöver moderniseras och energieffektiviseras.

Målet är att universitetssjukhuset ska bli ett av de ledande i norra Europa, enligt femklövern, som vid middagstid presenterade sina planer vid en presskonferens.

Ombyggnaden i Malmö beräknas kosta sex miljarder kronor. Nya byggnader och kulvertar planeras för att uppfylla nya miljökrav och för att öka antalet enkelrum. Några av de nuvarande byggnaderna kommer att rivas.

-Vi behöver effektivare sätt för vår personal att arbeta och förbättra lokalerna för att minska antalet vårdrelaterade infektioner, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP).

Ombyggnaden i Malmö och Helsingborg beräknas dra igång i slutet av 2014 och stå klart under 2019. Renoveringen av sjukhusbyggnader i Lund kan få vänta ytterligare ett år.

Behovet av upprustning är stort enligt den styrande femklövern.

-Detta är investeringar som borde gjorts länge sen, innan Region Skåne bildades, det här är ett underhåll som har slarvats med i massvis med år, säger Tribo.

Beslut om ombyggnaderna tas den 16 december.

TT