Ett steg närmare en ny tysk regering

1:28 min

De komplicerade förhandlingarna om en ny tysk regering tog ett stort steg framåt i dag.  Förbundskansler Angela Merkel satte ner foten i en av de mest kontroversiella frågorna.

Angela Merkel sa i dag i ett tal i Berlin att Socialdemokraterna SPD får igenom ett av sina viktigaste krav för att gå med på bilda regering tillsammans med Merkels Kristdemokrater CDU.

Det införs en allmän minimilön i Tyskland, som ska vara lika över hela landet och i alla branscher.

– Det är helt klart att SPD inte kommer lämna förhandlingarna utan att ha fått igenom en allmän minimilön, sa Merkel.

Hon hänvisade alltså sitt beslut till det parlamenteriska läget. Merkel riktade sig särskilt mot den industrinära grenen av sitt eget parti som hittills varit helt emot en minimiön på det sättet SPD vill.

SPD kräver att den ska ligga på 8:50 euro i timmen. Men Merkel nämnde ingen summa i dag.

Med dagens besked ökar sannolikheten för att en stor koalition i Tyskland verkligen kan bildas. Detta eftersom minimilönen varit SPD:s viktigaste krav. SPD:s medlemmar ska slutligen i en brevomröstning avgöra om partiet kan godkänna koalitionsöverenskommelsen, när den är klar.

Planen är att koalitionsfördraget ska vara klart i mitten av nästa vecka. Sedan ska omröstningen inom SPD genomföras och den 17:e december kan Merkel i så fall godkännas som förbundskansler för en tredje period.

Flera andra stridsfrågor återstår dock att lösa.