Besvikelse då NRL förkastar förslaget till svensk-norsk renskötselkonvention

Norske reindriftsamers landsförbund, NRL, godkänner inte förslaget till svensk-norsk renskötselkonvention, något som förvånar Svenska samernas riksförbund.Styrelsen tog beslutet efter att majoriten av reinbetesdistrikten och föreningar förkastade förslaget som en arbetsgrupp arbetat med i över ett år.

- Det är majoriten som styr och vi ser att förslaget inte uppfyller det som distrikten hade väntat sig, säger NRL:s ordförande Nils Henrik Sara.

Mattias Åhrén är en av Svenska samernas riksförbunds tre ledamöter i den samiska arbetsgruppen som i ett år arbetat med förslaget, tillsammans med representanter från svenska och norska Sametingen samt NRL. Han tycker att det är förvånande att NRL inte godtagit förslaget som de arbetat fram.

- Jag är besviken. Det känns ju meningslöst att ha arbetat med en förhandling under så lång tid och sen se att det inte blir något av det, säger Mattias Åhrén, SSR.

Syftet med förslaget är att säkra betesmarkerna på båda sidor om gränsen för samebyar i Sverige och reinbetesdistrikt i Norge. Den konvention som Sverige och Norge undertecknade 2009 trädde aldrig i kraft då samerna i båda länderna inte var tillfredsställda med förslaget. I över ett år har den samiska arbetsgruppen arbetat med att hitta ett förslag.

- Självklart så hade jag stora förväntningar och jag tycker att arbetet var bra. Men då majoriteten i vår organisation inte kunde stödja förslaget, så kunde vi inte besluta annat. Men för rennäringens betydelse i Norge och Sverige är det svårt, säger Nils Henrik Sara, NRL, som var en av arbetsgruppens representanter.

Varken Nils Henrik Sara eller Mattias Åhrén vet vad som nu händer med saken.

- Vi kan inte göra så mycket nu i dagsläget, men hursomhelst måste vi nog få till något möte med båda regeringarna, säger Åhrén.

I höstas beslutade SSR att godta förslaget. Sametinget beslutade på plenum i oktober att begära en tidsfrist hos regeringarna när det gäller indelningen av vissa betesområden, samt att begära en rättighetskartläggning.

 

Anna-Karin Niia 
Telefon: 070-567 89 37
anna-karin.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio