Östersunds Arena

Östersunds kommun garanterar fin is på nya bandyplanen

2:42 min

Bandyspelarna tränar på is med djupa sprickor - men kommunen lovar att isen ska vara fin när arenan invigs om två veckor. Vad tänker du som läser det här? kommentera gärna nyheten.

Nu närmar det sig matchpremiären på nya bandyarenan på Stadsdel Norr. Men en präktig missräkning för alla inblandade är att den nya konstfrusna bandyplanen är full av sprickor.  Risken för allvarliga skador gör att det kanske inte ens går att spela matcher så som det är tänkt.

Thomas Lilo som är tränare i ÖBS säger att hans spelare upptäckte fler och fler hål och sprickor i isen:

– Vi har ställt ut en massa koner på plan där det är hål och isen har släppt rejält, det ser lite konstigt ut när man ska spela en träningsmatch, säger Thomas Lilo.

Är det livsvarligt att åka?

– Ja, det är det, så ser jag det i varje fall. 

Vad händer om en spelare åker ner i en sån här spricka?

– Spelarna kommer upp i bra hastigheter och kommer dom och åker i en spricka kan det bli allvarliga skador.

Vad händer om det ser ut så här på första hemmamatchen den 29:e november?

– Det går ju inte att spela, vi kan inte spela hemmamatcher när det ser ut så här, säger Thomas Lilo.

Det är inte enbart de som åker på planen som klagar. Vaktmästaren Leif En som spolat isar i många år säger till P4 Jämtland att han aldrig varit med om något liknande. Han och hans kollegor får nu försöka laga isen med blandad snö och vatten allt eftersom. Han är bekymrad över att de här sprickorna blir kvar hela vintern. Men det tror inte Östersunds kommuns projektledare för den nya arenan Bertil Åsén.

– Den här isen håller vi fortfarande på att tillverka, den är inte färdig. Den ska inte vara klar förrän den sista november och under tiden man håller på så kan det ju bli lite sådana här problem till att börja med, säger Bertil Åsén.

Vad tänker du om att bandyföreningen redan fått tillträde till isen?

– Det har varit vår ambition en längre tid att försöka släppa in bandyklubben så tidigt som det går så de ska få möjlighet att träna men i och för sig så ska bygget inte vara klart förrän den sista november. Vi har ställt upp och släppt in dom tidigare, kan man säga.

Skulle ni kanske inte ha släppt fram dom?

Det får väl bandyklubben värdera om dom tycker att det var bra att dom får komma dit att träna eller att dom hellre hade avstått, säger Bertil Åsén.

Arenan ska vara färdigbyggd den sista november och invigas den 6 december och fram till dess fortsätter arbetet med att göra isen klar.

– Vi kommer att fortsätta att jobba med isen, den ska ju både spolas mer och målas och den kommer att vara klar till invigningen.

ÖBS har en första hemmamatch inplanerad den 29:e november, fungerar det?

– Ja, det tror jag, det borde det göra, säger Bertil Åsén.

Hur ser du på problemen som nu yttrat sig med den nya bandyplanen i Östersund. Kan det vara bara "toppen på ett isberg" eller gäller det som kommun hävdar bara att "ha is i magen" och ha överseende med vissa inkörningsproblem? Kommentera gärna!