Travkrisen

ATG vill locka yngre för att trygga travsporten

1:43 min

För att få travsporten ur sin kris vill nu ATG locka fler målgrupper att spela på hästar. – Det är jätteviktigt att få in unga till travvärlden, säger ATG:s VD Hans Skarplöth. En metod kan vara att anpassa spelformerna efter dem.

Svensk travsport krisar. Alla banor i landet tvingas till sparpaket, och ATG fruktar att både spelintäkterna och intresset för sporten sviktar om inget görs.

ATG har i uppdrag av staten att trygga trav och galoppsport genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. Nu säger bolaget att de i fortsättningen vill sikta på att bli Nordens största och mest lönsamma spelbolag.

Eftersom travbanorna får största delen av ATG:s spelomsättning, tror Skarplöth att det är ett bra sätt att trygga travbanornas plånböcker.

Det här ska genomföras med satsning på att locka fler målgrupper till spelkupongerna - unga människor är ett exempel. Hur det konkret ska gå till vet man ännu inte.

I och med minskade spelomsättningar har prissummorna på tävlingar sänkts. Det slår mot tränare och hästägare.

– Tur man inte räknar plus och minus varje dag. Det är klart att det blir negativt. Allting kostar pengar, och det blir stort minus, säger travamatören Anders Henriksson på Östersundstravet.