
Han protesterade med tyst minut i ungersk radio
När Ungern presenterade sina nya medielagar för drygt två år sedan blev det skarp kritik från EU och från organisationer som verkar för yttrandefrihet i världen. Sedan dess har den Ungerska regeringen under Victor Orban och hans Fideszparti ändrat på en del detaljer men mycket står kvar.
Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har träffat journalisten Attila Mong i Budapest, som slutade på ungerska publicserviceradion efter att han protesterat mot de nya lagarna med en tyst minut i sin radioshow.
Ja, även om vi var starkt kritiska mot den nya medielagen så ville vi som publicservicejournalister inte lägga fram våra åsikter, vi ville protestera på ett annat sätt och det blev denna tysta minut, säger Attila Mong på det café där jag mött honom i centrala Budapest.
Mong arbetade en period på radion under den socialistiska regeringen, sedan under Fideszregeringen och han är mån om att poängtera att det var politiska påtryckningar under båda regeringarna, det är alltid tryck på Public service från politiker i Ungern säger han.
Ja, det kom alltid telefonsamtal från regeringstjänstemän med åsikter om hur man ska rapportera och om vad man ska rapportera om. Men ofta kunde man slingra sig ur det säger Attila Mong.
Vad är då skillnaden mot idag? frågar jag.
Det handlar mycket om hur vi censurerar oss svara Attila Mong. Jag kan ge ett exempel: en morgon träffade jag en kollega, en oerhört duktig journalist, som satt och grät på redaktionen. Det gällde ett inslag om ett utspel som regeringen haft och nu hade hon intervjuat en expert som sågade det och tyckte att det var vansinnigt, och sa hon - jag hittar ingen som håller med regeringen, då kan vi inte sända det.
Jag sa, säger Attila Mong, det är ingen fara jag kan balansera det från studion och säga hur regeringen ser på det. Men hon vågade inte av rädsla att få sparken. En annan gång skulle vi ha en direktsänd debatt på morgonen, på kvällen ringde regeringsföreträdaren och ställde in och då fick vi inte ha ett samtal bara med andra sidan, vilket betyder att så fort regeringen inte vill komma till studion kan man inte heller sända debatten eller inslaget säger Attila Mong.
Vad innebär det här inför vårens val? undrar jag. Var hittar Ungrarna sin information?
Jo, det finns ju privata stationer som stödjer olika sidor men ungerska publiken har för lite erfarenhet av objektiva medier därför söker de sig till dem som redan har deras åsikt, och regeringen har så många fler kanaler och når ut lättare, svarar Atilla Mong.