INTERNET

De utsätts mest för nätmobbning

1:22 min

"Jävla fetto" eller "bögjävel". Överviktiga och homo- och bisexuella är de som oftast blir utsatta för nätkränkningar, visar en ny amerikansk undersökning.

– Man känner igen att folk kan slänga ur sig typ "jävla bög", utan att ens fundera över vad det innebär.

– De som vågar sticka ut och vågar att inte följa normen utan är lite speciella...

– Ja, det är sånt man kan slänga ur sig utan grund, vilket är sjukt konstigt egentligen för bögar är ascoola och ashäftiga.

Så säger Max Richnau, Ida Nordmark och Cecilia Davidsson i Stockholm, som håller med den amerikanska undersökningen, gjord av nyhetsbyrån AP.

Den säger att överviktiga och icke-heterosexuella är de som oftast utsätts för kränkningar på nätet. Tätt följt av afroamerikaner och kvinnor.

– Jag skulle inte bli förvånad om det ser likadant ut i toppen, säger Linda Beckman på Karlstad universitet som har forskat om nätmobbning. Hon tror att det är ungefär samma grupper som är mest utsatta för nätkränkningar i USA som i Sverige:

– Men att homosexuella och även transgender skulle kunnat komma högre.

Vad är det för mekanismer som ligger bakom vilka grupper som blir utsatta för nätkränkningar?

– Vad gäller till exempel homosexuella är det många som tycker att det är fel, och alltså provocerande. Men också att det finns just en jargong, speciellt bland ungdomar, att man inte lägger så mycket värdering i det. Man förstår inte att det finns människor som kan bli ledsna av att höra det här.