KRONOBERG

JO-kritik mot Facebookpolisen

1:38 min

Kronobergspolisen fick i går kritik av Justitieombudsmannen, JO, för några av de statusuppdateringar som polisen Scott Goodwin och en kollega har skrivit på Kronobergspolisens Facebooksida. Och Scott Goodwin själv tar kritiken på allvar, men menar också att man har utvecklats i det man skriver sedan de kritiserade inläggen skrevs för två år sedan.

Men först begav sig vår reporter ut på stan för att höra vad folk tänker kring Scott Goodwins statusuppdateringar på polisens Facebooksida.

Josefine Sandberg är en av många Växjöbor som följer Kronobergspolisens Facebooksida. Hon är tudelad till JO:s yttrande.

– Han är ganska med i nuet och skriver till en bredd målgrupp och till många ungdomar. Sen om han är saklig eller inte, det vet jag inte men jag tycker han är jätterolig, säger Josefine Sandberg.

JO tycker att de anmälda inläggen, som alla utom ett är skrivna av Goodwin, har en raljerande ton och ett innehåll som gör att sakligheten kan ifrågasättas.

Kronobergspolisen blev anmäld av två juridikstudenter i Umeå. De två juridikstudenterna pekade på fem olika statusuppdateringar, fyra skrivna av Goodwin, och en av uppdateringarna löd så här, tagen på en trafikkontroll i Växjö:

"Ibland måste man skratta. Bilden är ett bra exempel på hur man inte ska pynta sin bil. Man måste ha bra sikt när man kör bil. Jag tror förarens favorit tv-program är Pimp My Ride."

JO fann alltså detta och tre andra uppdateringar som raljerande eller osakliga och polisens kommunikationschef Robert Loeffel säger till P4 Kronoberg att man kommer att ta till sig av JO:s yttrande och att polisens egna jurister ska titta på det. Men att Goodwin skulle behöva sluta använda Facebook är inte aktuellt i nuläget.

Ria Del-harakija följer också Goodwins uppdateringar och håller inte med justiteombudsmannen.

– Det är lite humor i dem. Jag tycker han döms för hårt.

Och när Scott Goodwin själv får svara på kritiken så säger han först att han inte tar det som kritik, utan snarare som synpunkter.

– Men jag tar det verkligen på allvar. Men om synpunkter kommer från JO så tittar vi både på vad vi har gjort och vad vi gör i dag. Och de här inläggen är ett eller två år gamla och vi har utvecklats sedan dess, säger Scott Goodwin.

Så du skriver annorlunda i dag än vad du gjorde för två år sedan?

– Ja, vi har lärt oss på vägen vad folk inte vill vad vi skriver om. När vi skriver på Facebook är syftet absolut inte att hänga ut någon. Vi beskriver olika situationer som vi har varit med om.

Men nu har ändå JO kommit fram till att det kan vara raljerande ibland. Hur tänker ni nu - kommer ni agera på ett annat sätt?

– Jag kommer att fortsätta skriva på Facebook, så länge jag har stöd från myndigheten och framför allt från allmänheten. Men om det är så att myndigheten tycker att mitt sätt att skriva inte passar, då slutar jag.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna nedan.