C mer EU-kritiskt – redo släppa kommissionär

2:38 min

Centerpartiet beslutar i dag om sin valplattform till Europaparlamentsvalet. Jämfört med tidigare går nu Centern i en mer EU-kritisk riktning och partiledaren Annie Lööf kan till och med tänka sig att Sverige inte längre ska ha någon egen EU-kommissionär i Bryssel.

– Jag tycker att EU måste fokusera på rätt saker och man behöver bli just smalare men vassare. I det läget handlar det också om att skära i byråkratin. Jag kan också tänka mig att minska antalet kommissionärer eller titta på någon regelförenklingskommissionär. Byråkratin sväller i EU och där behöver vi försöka minska den och mota den, säger Annie Lööf.

Men det skulle ju betyda att Sverige under vissa perioder skulle bli utan kommissionär?

 – Ja, är man kommissionär är man inte per automatik representant för ett medlemsland, utan när man blir kommissionär har man EU-perspektiv i detta.

 Så att det alltid finns en svensk kommissionär, det är inte det viktigaste?

– Det viktigaste är att EU ägnar sig åt rätt saker.

Tanken att det inte alltid behöver finnas en svensk EU-kommissionär finns inte med i förslaget till valplattform som talar desto mer om vad EU inte bör göra. Nu är parollen ett smalare men vassare EU till skillnad från förra Europaparlamentsvalet då Centern gick till val på slagordet "Europas förenta krafter".

– Vi pratade också om ett smalare och vassare EU och jag tycker att vi genom det begreppet under mitt ledarskap bättre får fram vad vi menar, säger Annie Lööf.

Europas förenta krafter är ju ett starkt positivt begrepp och det är borta. Betyder det att Centern ändrat inställning på något sätt?

 – Ja, det program som vi under min ledning tagit fram är mer EU-kritiskt än vad vi varit tidigare. Centerpartiet vill se ett smalare men vassare EU. Ett EU som jagar utsläpp men låter oss i Sverige jaga varg.

Hårdast går Centern fram vad gäller motståndet mot euron.

 – Nu är det många som menar på att man är kritisk till euron. Men jag ställer mig frågande till om de här partierna menar att man är kritisk bara nu fram till EU-valet eller vad tycker man på lång sikt. Vi är en garant för att vi inte inför euron under överskådlig tid, säger Annie Lööf.

Ett annat område där centern skiljer sig från övriga allianspartier är lagen om datalagring av mobilsamtal och e-post. Centern vill riva upp EU:s datalagringsdirektiv.

Annie Lööf gör tydligt att det allianssamarbete som gäller i samband med riksdagsvalet i september, det gäller inte för europaparlamentsvalet i maj.

– Centerpartiet kommer ju att gå till val som självständigt parti.

I EU-valet så finns det ingen allians?

 – Nej, det stämmer och det har vi varit väldigt tydliga med att vi går till val som ett enskilt parti i Europaparlamentsvalet och efter Europaparlamentsvalet samlas vi igen och driver vår politik mot en valseger i september nästa år, säger Annie Lööf.