Femtio år efter mordet på John F Kennedy: "Politiker har fått lära sig leva med hot"

17 min

I dag är det 50 år sedan USA:s president John F Kennedy sköts till döds. Björn Jansson (S) som är ordförande i regionfullmäktige på Gotland var elva år 1963 och händelsen i Dallas gjorde stort intryck.

Ensam gärningsman eller en annan sorts mer organiserat attentat? Det diskuteras fortfarande.

Den före detta marinkårsoldaten Lee Harvey Oswald greps för mordet. Men två dagar senare sköts han i sin tur ihjäl av nattklubbsägaren Jack Ruby.

Efter mordet tillsattes en undersökningskommission, ledd av Earl Warren, som var ordförande i USA:s högsta domstol.

Björn Jansson har förstås funderat på om Lee Harvey Oswald var den ensamme gärningsman som Warrenkommissionen kom fram till.

--Jag tror inte på det, säger Björn Jansson. Det är möjligt att Lee Harvey Oswald gjorde det, men det påstås ju vara fler som sköt. Jag tror att det fanns starka ekonomiska intressen bakom att någon ville göra sig av med Kennedy, säger Jansson. Då kan personer gå väldigt långt.

I Warrenkommissionens rapport, i september 1964, slogs det fast att det var Oswald som avlossat skotten som dödade Kennedy. Många har ifrågasatt Warrenkommissionens resultat, men de alternativa lösningar som presenterats har inte kunnat ledas i bevis.

För Björn Janssons del har inte Kennedymordet bidragit till att han känt sig otrygg som politiker. I det avseendet har morden på de båda partikamraterna Olof Palme och Anna Lindh berört mer.

--Anna Lindh, kanske tydligast. Det känns ofattbart. Visst tänker man att man kan hamna framför någon sjuk, psykiskt instabil, person, eller någon som är riktigt förbannad för att man fattat ett visst beslut, säger Björn Jansson och tillägger att han inte utsatts för några hot, men att politiska kollegor gjort det.

--Ibland slår det över hos vissa människor, säger han. Alla människor accepterar inte att man förändrar vardagen för dem. Vi får nog leva med det, för vi kan inte låta bli att ta viktiga beslut, säger Björn Jansson.