Storsatsning på kultur för äldre länsbor

2:58 min

Landstinget Västmanland har fått 1,4 miljoner kronor av Statens Kulturråd för satsningar på kultur för äldre. Kulturprojektet ska pågå i två år och riktar sig till alla pensionärer i länet.

Det var PRO i Västmanland som uppmärksammade landstinget på att det fanns pengar att söka. Gemensamt satte dom sen ihop en ansökan med tankar och ideér på hur man skulle kunna utveckla kulturområdet för de äldre, och bland de drygt 100 ansökningarna som kom in så var det alltså den från Västmanland som tillsammans med ett tjutogal andra föll kulturrådet på läppen.  

– Det är jättemycket pengar och det är jätteroligt att kulturrådet har valt att satsa på just Västmanland, säger landstingets kulturchef Lena Karlström. 

Landstinget satsar varje år pengar på kultur, men tack vare de här extrapengarna kan man nu satsa specifikt på just kultur för de äldre. Extrapengarna kommer inte användas för några få storslagna konserter utan tanken är att utveckla nätverket mellan biblioteksvärlden, kommunen och pensionärsorganisationerna för att få en bättre bild av vad som egentligen efterfrågas. Digital delaktighet är ett av de områden som många av dom yngre äldre lyft fram hittills. Tillgänglighet en annan.

– Hur tar man sig till exempel till konserthuset och Västmanlands teater? Vi kommer inleda ett samarbete med kollektivtrafiksmyndigheten för att titta på den biten. Det här är alltså planering på gräsrotsnivå. Vårt mål är att där man bor och lever ska det finnas flera olika kulturaktiviteter som alla kan ta del av.

Det här är pengar som ska komma alla äldre till del och är enligt Lena Karlström, kulturchef på landstinget inte ringmärkta för enskilda pensionärsorganisationer eller målgrupper.

Just nu finns det cirka 53 700 västmanlänningar över 65 år, enligt landstinget.