Par döms ej för 25 år gammalt dråp i Kista

Det par som åtalades för ett 25 år gammalt mord i Kista i nordvästra Stockholm döms inte för det. Solna tingsrätt anser att det är bevisat att mannen knivhögg den döde i nödvärn och att det rör sig om dråp, men eftersom det gått 25 år är brottet preskriberats och han kan inte dömas för det. Kvinnan frikänns helt eftersom tingsrätten anser att bevisen inte räcker.

Två makar åtalades för mord alternativt medhjälp till mord på en 43-årig man 1988 i en lägenhet i Kista.

Tingsrätten anser att mannen uppsåtligen har dödat 43-åringen, men att brottet ska bedömas som dråp. Brottet är därför preskriberat och mannen kan inte dömas för det. Kvinnan frikänns helt.

Tingsrätten det är bevisat att mannen knivhögg 43-åringen i armen och i bröstet, men att han handlat i nödvärn, eftersom 43-åringen angrep honom.

Knivvåldet har dock varit uppenbart oförsvarligt och mannen borde ha kunnat besinna sig. Tingsrätten anser att mannen har haft uppsåt att döda 43-åringen, men att gärningen ska bedömas som dråp och inte som mord.

Eftersom brottet bedöms som dråp, är brottet preskriberat och mannen kan därför inte dömas för det.

Tingsrätten anser att bevisningen mot kvinnan inte räcker och frikänner henne helt.

Fakta: Den 1 juli 2010 infördes bestämmelser som innebär att mord och dråp inte preskriberas. De nya bestämmelserna gäller även brott som begicks före den 1 juli 2010, om de inte redan var preskriberade då. Före den 1 juli 2010 var preskriptionstiden 25 år för mord och 15 år för dråp. Detta innebär att en gärning som begicks 1988 är preskriberad om den bedöms som dråp, men inte om den bedöms som mord.