Skolmat

Mamma köpte smör till skolmatsalen – margarin ingår inte i familjens matpolicy

7:31 min

En mamma i Östersund vill inte att hennes barn äter margarin på mackan i skolmatsalen. Därför gick hon dit och lämnade ett paket smör – men stötte på patrull eftersom det inte får stå i skolkökets kyl.

Många skolbarn får dispens i skolköket för allergier eller religiösa skäl. Etiska skäl gör även att två syskon i Norrtälje bara serveras svenskt kött i skolmatsalen, efter en lång kamp från föräldrarna.

I Östersund vill nu Astrid Tronde göra undantag av ytterligare ett skäl: familjens egna matpolicy. I den ingår inte bordsmargarinet som serveras i skolmatsalen, utan barnen äter bara smör på sina mackor. Smör uppblandat med rapsolja så det går enklare att bre på mackan.

– Jag måste ju själv få bestämma vad mina barn stoppar i sig och inte, säger Astrid Tronde i P4 Jämtland med Johanna Vackdahl.

Men smörpaketet som hon tog med sig till sina barns skolmatsal fick inte förvaras i skolkökets kyl, på grund av miljö- och hälsoregler. Och nu tänker mamman driva frågan vidare i Östersunds kommun.

Tycker du att föräldrar ska ha rätt att ställa krav på vad barnen äter och inte äter på skollunchen? Ska familjens egna matpolicy väga lika tungt som allergier, religiösa och etiska skäl? Eller blir det för många kockar när föräldrarna lägger sig i? Kommentera gärna!