"Solidariska anhöriga ska ta hand om omsorgen"

1:27 min

Vi får ett bättre samhälle om omsorg sköts solidariskt av anhöriga än om omsorgspersonal avlönas. Det menar Jessica Polfjärd, moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Arbetslinjen är ett mantra som Moderaterna har upprepat sen de fick den politiska makten i Sverige för sju år sen. Ju lägre ersättningar till arbetslösa eller långtidssjukskrivna ger fler ut i arbete, menar partiet.

Nyligen uppmärksammade P4 Värmland arbetslösheten under en temavecka med en rad nyhetsinslag och reportage. Jessica Polfjärd kommenterar granskningen med att Elin Skoogh, som flyttade 130 mil från Filipstad till Pajala för att få ett jobb, visar hur ungdomar idag är beredda att krympa avstånden i vårt land.

– Världen blir mindre, så blir också Sverige. Man kan behöva flytta på sig för att hitta ett nytt arbete. Och vi vet att unga människor är lite rörligare när det gäller att flytta till andra orter, än vad man kanske är när man har etablerat sig både på arbetsmarknaden men också när det gäller familj. Det är positivt att människor rör på sig, säger Jessica Polfjärd.

Hon vill också att anhöriga och vänner ska ta hand om omsorgen istället för att vi återgår till enkla men avlönade jobb där vi tar hand om varandra.