Markfrågan inte löst än för fotbollshallen i Vivalla

1:48 min

Den fastighetsaffär som är en förutsättning för att Örebro kommun ska kunna bygga en fotbollshall i Vivalla är fortfarande inte klar.

– Vi håller på för fullt med W-Invest, säger Per Cardesjö, VD för kommunala Örebroporten som förhandlar med det företag som ska sälja området där hallen ska byggas.

– Det finns vissa saker som man måste utreda också, fortsätter han och nämner parkeringslösningar och till- och frånfarter.

Fotbollshallen är omdiskuterad i kommunpolitiken i Örebro. Majoriteten vill bygga - men oppositionen är emot. Först var tanken att bygga i Hjärstaskogen, men sedan ändrades planerna till att bygga mellan Boglundsängen och Vivalla istället.

Strax efter midsommar kallades politikerna i kommunfullmäktige till ett extra möte för att godkänna ett inköp av mark och fastigheter för 40 miljoner från företaget W-invest. Det handlar om ett hus som ska bli omklädningsrum och byggas ihop med hallen och tre hus som får flyttas för att hallen ska kunna byggas. Men fortfarande är alltså inget köpekontrakt underskrivet.

– Det är inte så enkelt det här. Det är fyra fastigheter och City-Gross finns bredvid och man ska bygga stora köpcentrum och så vidare, säger Per Cardesjö.

W-invests VD och huvudägare Johan Willerman vill inte alls kommentera förhandlingen med kommunen. Det socialdemokratiska kommunalrådet Björn Sundin säger att han räknar med att köpet blir av som planerat och att projektet inte försenas av att köpekontraktet inte är klart än.

Det är först efter att området har fått en ny detaljplan som bygget av fotbollshallen kan komma igång. Ett förslag till detaljplan presenterades häromveckan och beslut i den frågan väntas tidigast i början av nästa år.

Per Cardesjö på Örebroporten räknar fortfarande med att fotbollshallen ska stå klar någon gång under 2015, och han räknar nu med att nå en uppgörelse med W-invest före jul

Vad gör du om du inte kommer överens med den här prislappen?

– Kommer vi inte överens har vi som vanligt alternativ, säger Per Cardesjö.

Vilka är de?

– Det talar jag inte om för dig, säger Per Cardesjö.

Gabriel Stenström
019/19 20 35
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se