MUSIK

Hannes från Skövde ny trummis i Sabaton

7:47 min

Hannes van Dahl från Skövde är ny trummis i det stora metalbandet Sabaton som bland annat turnerat med Iron Maiden och nu ska på världsturné.  

I åtta veckor visste Hannes van Dahl att han skulle bli Falubandets nye trummis, men fick inte säga något. På plats i Falun mötte han musiker från andra band och ljög dem rakt upp i ansiktet: 

– Det var jobbigt att gå runt och ljuga i två månader, men det var väldigt viktigt att det inte kom ut, för Sabaton har haft flera trummisar det senaste året och därför var det viktigt att ha bra tajmning när det nya bandet presenterades.

Förra måndagen släpptes så nyheten och kort därpå gjorde Hannes van Dahl sin första spelning med Sabaton, i Lübeck inför tusentals fans.  

– Som vanligt kom alla våra instrument bort vid flyget. Det händer ju jämt känns det som… Sedan spelade Helloween före, det är ju ett band som jag lyssnat på sedan jag var liten, så jag blev nervös och undrade hur det här skulle gå, men allt gick bra, ler han.  

Hängivna och kritiska fans
Ännu sitter inte hela Sabatons repertoar, men ett 30-tal av låtarna. Mottagandet av honom som ny bandmedlem har överlag varit gott, tycker han.

– Men när man spelar i ett band på den här nivån så får man räkna med att folk har åsikter, för fansen är det jättekänsligt. De tycker att ”här ska inte vem som helst komma och trumma” och de har synpunkter på hur jag ser ut, att jag är vänsterstrummis och så vidare. Men jag får väl visa att jag kan då.

Varför tror du att Sabaton valde dig?
– Jag tror att man väljer folk som man kan tänka sig att bo i en buss med 50 dagar, som man kan lita på, spelar bra och tar uppgiften på allvar.

Den här veckan väntar spelningar på Östersjön. Efter nyår börjar sedan världsturnén med start i USA.

– Att turnera är det bästa jag vet och nu har jag hamnat i ett band som turnerar mer än de flesta. Det ska bli kul!

Mellan spelningarna i världen är det Skövde som gäller.

– Jag har funderat på att flytta, men när man är ute och flänger så mycket så är det ganska skönt att komma hem till Skövde. Skövde och lilla katten...