Svenska stadsnät hoppar av Säpo-samarbete

2:06 min

Efter Ekots avslöjande om att Säpo och övrig polis inom kort kommer att ha direktåtkomst till uppgifter om bland annat hundratusentals svenskars datatrafik så säger nu de svenska stadsnäten att de hoppar av samarbetet med Säpo.

– Vi har lyssnat på kritiken mot att automatiserad överlämning inte är bra. Vi ser att det får inte vara enkelt för myndigheterna att få uppgifter om den kommunikation som du har, säger Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen.

I veckan avslöjade Ekot att företaget Maintrac i Linköping, som sköter datalagring åt många stadsnät i landet dit  hundratusentals hushåll är kopplade, bara var tester ifrån att sjösätta ett automatiskt system för utlämning av trafikdata.

Vem man mejlat, när man gjorde det och mycket annat skulle från och med första kvartalet 2014 vara lättare för Säpo och den övriga polisen att komma åt då ett brott behöver lösas eller förhindras.

Men efter Ekots rapportering har det riktats kritik mot intresseorganisationen Svenska stadsnätsföreningen, som ordnade ramavtalet med Maintrac åt sina stadsnät. Det har kommit en hel del frågor, kritik och oro från medlemskommunerna i föreningen, erkänner Mikael Ek.

– Ja, självklart så har det uppstått en del frågor under veckan. Men framför allt så är det kunderna där ute som har undrat utifrån den uppmärksamhet som, berättigat faktiskt, har visats.

Bakom beslutet står en helt enig styrelse, enligt Mikael Ek som också säger att med detta beslut så har Säpo inga som helst möjligheter att komma åt de stadsnät som ingår i hans organisation.

– Nej. Vi stänger helt och hållet utvecklingen av det här automatiserade gränssnittet som heter IPS 27. Vi lägger helt enkelt ned den biten.

Enligt lag måste nätägare och operatörer lämna ut trafikuppgifter till Säpo och polisen. Att man velat ha ett automatiskt system beror i hög grad på att medlemmarna anser att den manuella utlämningen är dyrbar, en kostnad som man nu får ta även i fortsättningen.

– Vi kommer att fortsätta med manuell hantering, även om den innebär en viss merkostnad för oss i nuläget, säger Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen.