Egna röster lär ungdomar kultur

1:21 min

Alla ska ha rätt till sin egen historia. Med utgångspunkt i det startades projektet Egna Röster Egna Bilder där somaliska ungdomar lär sig mer om landets berättelser och kultur. Projektet startades av en grupp i Malmö men samarbetar med somaliska kultur och fritids -föreningen i Kristianstad där Abdirashi är en av arrangörerna. 

– Det är många som fötts här i Sverige och de vet inget om var de kommer ifrån, vi vill att de ska veta att de har kultur och historia, säger Abdirashi.  

Med aktiviteter som dans, musik och föreläsningar vill man ge ungdomar med somalisk bakgrund en möjlighet att lära sig mer om landets kultur och historia och även en möjlighet att förmedla bilden vidare.
Han tycker att den bild som visas av Somalier i media är missvisande och mest lyfter fram negativa sidor.
– Det fanns många bra sidor, säger Abdirashi.

Han säger att man under det, ett och halvt år, som projektet pågått har engagerat över tvåhundra ungdomar. Och man kommer fortsätta, för han menar att alla behöver känna till alla delar av sin historia.

– Alla har sina rötter och sin bakgrund, och det är inget man ska skämmas över. Det är jätteviktigt att vi lär oss var vi kommer ifrån och vår historia, säger han.