Kroppar grävs fram – Rigabor samlas i sorg

1:55 min

Rigabor vallfärdar till det raserade köpcentret för att visa sitt deltagande och sin sorg, samtidigt går räddningsarbetet långsamt framåt. Under eftermiddagen, denna första av tre sorgedagar, kunde ytterligare en kropp grävas fram ur rasmassorna.

Räddningsarbetet i den kollapsade stormarknaden i den lettiska huvudstaden Riga går mycket långsamt, bland annat på grund av risk för nya ras.  

Samtidigt som Rigaborna vallfärdar till platsen för att visa sitt deltagande och sin sorg. En av de som tände ljus var Andris Rubenis, vars bästa vän jobbade i affären och omkom i raset.

– Det är känslomässigt mycket svårt att vara här och se alla sörjande och de som fortfarande väntar på besked, säger Andres Rubanis som själv fick besked om sin väns död igår natt.

För de i räddningstjänsten som jobbar inne i det raserade stormarknaden är arbetet tungt både psykiskt och fysiskt.

– Vi har jobbat länge och söker igenom en stor yta med mycket rasmassa, säger räddningsarbetaren Intars Zitans, som inte har sovit på mer än ett dygn.

– Jag minns inte när jag sov senast, jag tänker bara på jobbet jag ska göra, säger han.

Nu i eftermiddags hittade han och hans kollegor ytterligare en kropp. Förhoppningen är att hitta alla saknade under det närmast dygnet.

Under dagen har deras arbete följts av sammanlagt flera tusen människor som har kommit från hela Riga för att visa sin delaktighet i vad som är Lettlands största katastrof sedan andra världskriget.

– Jag är här för att be för de döda. Det är så sorgligt, jag kan inte sätta ord på mina känslor säger Veronica, en av dom som tänt ljus och lämnat blommor idag.