Avtal klart om Irans kärnenergiprogram

Ett avtal mellan världsmakterna och Iran om landets kärnprogram blev klart natten till söndag. I ett tal från Vita huset sa president Barack Obama bland annat att Iran ska kunna använda kärnenergi men inte utveckla kärnvapen.

Tillkännagivandet om att avtalet var färdigt kom när förhandlingarna gått in på femte dygnet.

Samtalen mellan Iran, USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland har hållits i Genève med EU:s utrikeschef Catherine Ashton som värd.

Förhandlingarnas syfte har varit att få Iran att dra ner på delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot lättnader i sanktionerna, som FN:s säkerhetsråd och några västländer infört.

Enligt Vita huset har Iran i avtalet bland annat förbundit sig att stoppa anrikning högre än fem procent och inte installera några ytterligare centrifuger. För att bearbeta uran måste halten av klyvbart material vara cirka tre procent.

I sitt tal sa Obama också att det nu inte är tid för USA att införa nya sanktioner mot Iran. Ett sådant lagförslag har nyligen lagts fram av både republikaner och demokrater i den amerikanska kongressen. Han sade också att han förstår Israels och Gulfstaternas skepsis mot avtalet.

Avtalet blev klart efter tredje mötet i Genève sedan Hassan Rouhani utsågs till Irans president i augusti. Hans rykte som moderat ökade hoppet om genombrottet i det decennielånga dödläget om Irans kärnteknikprogram.

Åtskilliga diplomatiska initiativ har tidigare misslyckats med att övertyga Iran om att strama åt kärnteknikprogrammet, som Teheran hävdar är till för fredliga ändamål medan västländer misstänker att syftet är att tillverka kärnvapen.