Besvikelse efter klimatmötet

1:45 min

En dag för sent så avslutades i går klimatmötet i Warszawa. Olika klimatorganisationer har redan tidigare visat sitt missnöje under förhandlingarna genom att lämna mötet. Och nu när mötet är avslutat så är svenska miljöorganisationer och politiker besvikna över resultatet.

- Jag tänker att det här var ungefär precis lagom mycket för att hålla processen vid liv. Och efter att ha varit med vid de här mötena några år så har man lärt sig att inte förvänta sig för mycket, säger Mattias Hjerpe, forskare vid Centrum för klimatpolitisk forskning i Linköping.

Klimatmötet i Warszawa skulle lägga grunden för ett nytt globalt klimatavtal, vid klimatförhandlingar i Paris 2015.

Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, inte alls tycker inte att man lyckats med det.

– Man har nästan inte kommit någonstans alls, man har möjligen tagit ett litet myrsteg framåt, men det räcker inte. För är det något som är en bristvara i det här sammanhanget så är det faktiskt tid, säger han.

Även miljöminister Lena Ek är besviken.

– Nu har vi skuggan av en arbetsplan att arbeta efter och det är ju bättre än inget, men jag är inte särskilt glad.  Jag hade velat se en ordentlig och tydlig arbetsplan, att alla länder hade åtagit sig att göra minskningar, inte bara det att man frivilligt kan redovisa, sa Lena Ek direkt efter det att mötet avslutats.

I Warszawa enades cirka 190 länder om att senast nio månader före mötet i Paris, redovisa hur mycket de är beredda att minska sina utsläpp.

– Jag är oerhört besviken, jag tycker att det är helt absurt att världen tillsammans nu skapar ökat kaos. Vi kommer alla att vara förlorare, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Svante Axelsson menar att det är för kort tid innan mötet.

– Då är risken väldigt stor att man inte hinner förhandla och att man får ett liknande förlopp som i Köpenhamns kollaps. Det allvarligaste är att man har tagit bort formuleringen om bindande beslut, alltså nu tänker man inte förhandla egentligen utan bara be länderna skicka in sina siffror som ett slags knytkalas där man inte kommer att få de utsläppsminskningarna som klimatforskare kräver, säger Svante Axelsson.

Att inte ha förpliktelser och krav hade kanske fungerat om alla länder hade haft tillräckliga ambitioner, det menar Martina Krüger, klimatexpert på Greenpeace. Men hon säger att tyvärr så ser det inte ut så.

– Problemet är att länderna inte har tillräckligt ambitiös hållning, de kommer inte lägga det som krävs på bordet för att rädda klimatet. Alla väntar på att någon annan ska göra det som krävs för att rädda klimatet utan att själva vilja bidra, säger Martina Krüger på Greenpeace.

Ytterligare en av de som var på plats vid mötet i Warszawa är socialdemokraten Matilda Ernkrans. Hon säger att frustrationen och ilskan är stor efter mötet och att vi förtjänar bättre än nära betydelselösa klimattoppmöten.

Även Åsa Romson, språkrör för miljöpartiet, är besviken.

– Det som gör att det inte går framåt är att nationella regeringar som är de som har makten och befogenheter på olika ställen är inte beredda att ta klivet framåt utan alla sitter och lurpassar på varandra, säger hon.

– Kina vill inte göra något utan att USA gör något och USA vill inte göra något utan att Kina gör något och Europa vill inte spela ut alla sina kort. Och de fattigaste länderna kräver berättigade ersättning. I en sån förhandlingskultur så kommer vi idag inte framåt, säger Åsa Romson.