Missnöje mot Apotekstjänst trots att de klarar leveranskrav

1:41 min

Trots klagomål om sena leveranser så har Apotekstjänst klarat kravet på att 98 procent av medicinerna ska levereras rätt, i alla fall enligt sin egen statistik. Men Landstingsdirektören Monica Berglund är inte nöjd.

Sedan oktober har Apotekstjänst levererat dospackade läkemedel till patienter i sju landsting, bland annat Gävleborgs län. Landstingsdirektören Monica Berglund, som är talesperson för de sju landstingen, är trots allt inte nöjd:

– Jag tycker inte att man ska vara nöjd när någonting går fel när det gäller en sån här viktig tjänst, säger hon.

Det är de sju landstingen Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Sörmland, Örebro, Värmland och Västmanland som från 21 oktober har en ny leverantör av dosförpackade mediciner. Alltså läkemedel som levereras i dospåsar direkt till patienter - eller via hemtjänst och äldreboenden.

Men Apotektstjänst har haft, som vi berättat, en del problem med sena leveranser. Så här har det låtit:

– Det är jättejobbigt för oss patienter, säger en.

– Det blir naturligtvis problem, säger Uppsala kommun.

– Det har varit stora leveransproblem på många ställen, säger Apoteket Hjärtats kvalitetschef.

– Det har betytt att jag inte har fått mina mediciner i tid, säger en annan patient.

Det avtalet kräver är att Apotekstjänst ska leverera minst 98 procent rätt - i rätt tid, till rätt ställe, med rätt mediciner.

Men det är Apotekstjänst själva som kontrollerar att de följer avtalet. Och de har klarat det - enligt sin egen statistik - med 98,6 rätt leveranser i oktober då de startade upp verksamheten. Men landstingen har ingen egen statistik för att se om Apotekstjänst sköter sig.

– Vi kan inte ha den detaljkontrollen eftersom vi inte har de systemen ute.

Men nu larmas det en del från patienter, apotek och kommuner. Vad kan ni sätta för press på Apotekstjänst att rätta till det?

– Det finns en dialog om vilka åtgärder som behöver sättas in - och som sätts in - för att rätta till de brister som finns, säger Monica Berglund som är landstingsdirektör i Västmanland.