Varnar SD för antisemitism i EU-samarbete

1:43 min

När Dansk folkepartis Karsten Lorentzen besökte Sverigedemokraternas Landsdagar nu på förmiddagen varnade han svenskarna för att välja fel vänner i europapolitiken.

Om Sverigedemokraterna väljer att samarbeta med partier som förknippas med rasism och antisemitism kan partiet förlora röster i det svenska riskdagsvalet, menar Karsten Lorentzen.

– Sverigedemokraterna står inför det kanske viktigaste valet någonsin den 14 september, valet till riksdagen.  Det valet får inte ödeläggas. Ge inte motståndarna anledning att angripa, kasta inte omkull era framgångar, säger han.

Karsten Lorentzen som är utrikespolitisk rådgivare för Danskt folkeparti kom till Västerås i dag, istället för den vice partiledaren Sören Espersen.

Spekulationerna om att han inte kom hit för att Danskt Folkeparti är missnöjt med att Sverigedemokraterna för samtal med bland andra franska Nationella fronten om att bilda gemensam grupp i EU-parlamentet avfärdar han.

Men Karsten Lorentzen är tydlig med att Dansk folkeparti varken nu eller efter valet kommer att samarbeta med bland andra Nationella Fronten.

– Därför att vi menar att Front national har problem med antisemitismen och det är något vi vill undersöka men det innebär att vi inte kan samarbeta med dem, säger han.

Karsten Lorentzen tar tydligt avstånd från Nationella fronten. Men han vill inte kritisera Sverigedemokraterna för att partiets internationella sekreterare Kent Ekeroth för en tid sedan hade möte i Stockholm med just Nationella fronten och Vlaams Belang.

Prata kan man göra men inte samarbeta, enligt Karsten Lorentzen. Han vill inte heller ge besked om Dansk folkeparti kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna i EU-parlamentet, något som har ifrågaasatts tidigare på grund av Sverigedemokraternas historiska bakgrund.