Ljusen tänds för våldsutsatta kvinnor

1:32 min

Anmälningar om våld mot kvinnor i Blekinge ökade i den senaste mätningen. Under måndagen håller politiker tillsammans med tjej- och kvinnojourer i Karlskrona en manifestation på Klaipedaplatsen, där ljus ska tändas som en symbol för alla drabbade kvinnor.

Emina Cejvan från Blekinges moderatkvinnor är initiativtagare till manifestationen. Hon vill synliggöra våldet, och hoppas att blekingarna ska börja våga prata om problemet.

– Man vill inte erkänna att det finns, att det händer i alla klasser. Det finns inget mönster i var det händer, så man vill inte gärna prata om det, säger hon.

Anmälningarna ökar i Blekinge
Imorgon uppmärksammas internationella dagen mot våld mot kvinnor över hela landet. Dagen instiftades av FN för fjorton år sedan, och det slogs då fast att handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada för kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället.

I Blekinge anmäldes 335 fall av våld mot kvinnor förra året, en ökning på nio procent jämfört med 2011. En förklaring till siffran kan vara att fler vågar anmäla, men det är långt ifrån alla som gör det.

Förbättra samarbetet
För att våga anmäla till exempel misshandel eller våldtäkt tycker Emina Cejvan att samarbetet mellan olika aktörer i Blekinge måste bli bättre. Hon arbetar i kommunens växel, och pratar ofta med kvinnor och barn som söker hjälp. Men det är inte självklart att man vet var man ska vända sig.

– För en kvinna som vill söka hjälp är det väldigt svårt vem hon ska vända sig till. Det finns goda exempel i Sverige på centrala insatser där alla aktörer är samlade så att en kvinna slipper gå runt till olika myndigheter. Det är det vi strävar efter, säger Emina Cejvan.

Viktigt förebygga tidigt
Majoriteten av de som misstänks för våldet är män, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Emina Cejvan ser ett samband med våld mot kvinnor och maktstrukturer, och hon tycker man måste förebygga våldet redan i skolan, och inte minst arbeta med de blivande männen.

– Man pratar mycket med kvinnor och tjejer, men glömmer att man ska prata och ge kunskap till killar. Machokulturen kan påverka jättemycket, säger hon.

Elin Samuelsson
elin.samuelsson@sverigesradio.se