Bekämpningsmedel i populära viner

1:48 min

Fyra av Systembolagets tio mest säljande lådviner innehåller rester av bekämpningsmedel, avslöjar TV4:s Kalla fakta.

Om lika höga halter uppmätts i vatten hade det betecknats som otjänligt.

– Ja, då hade det fått beteckningen otjänligt, säger Jenny Kreuger, forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet, till Kalla fakta.

Kalla fakta har låtit Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, testa tio av Systembolagets mest sålda boxviner förra året.

I fyra av dem hittade SLU rester av bekämpningsmedel, så kallade pesticider.

EU tillåter vinproducenterna att ha ämnen i vin utan att informera kunderna om det – ett undantag som inte gäller andra livsmedelsproducenter. 

Det finns inte heller några gränsvärden för vin. Men jämfört med högsta tillåtna värde för dricksvatten så hade vinerna upp till 55 gånger så mycket bekämpningsmedelsrester i sig.

Rester som misstänks orsaka bland annat huvudvärk och illamående, säger överläkaren Morgan Andersson i programmet.

– Det är ju bara en teori, men jag tycker att det låter rimligt.

Du menar att man kan bli bakis inte bara av alkoholen utan också av tillsatserna i vinet?

– Det är inte omöjligt faktiskt.

Av de tio testade storsäljarna innehöll alltså fyra rester av bekämpningsmedel.

Det var Somezin Zinfandel, IL Conte, JP Chenet och Les Fumées Blanches. Den sista innehöll Thiophanatemetyl som misstänks orsaka cancer och vara hämmande för fortplantningen.

Anne Burges är vd för vinimportören The Wineagency AB som säljer Les Fumées Blanches till Systembolaget, för övrigt ett vin som hyllats som prisvärt och gott av många vinrecensenter.

– Jag har väldigt svårt att tro att vi säljer giftiga viner i Sverige. Det gör vi inte. Det är jag övertygad om, säger hon.

– Om det skulle vara så att det finns giftiga ämnen i en produkt som jag importerar så är det självklart så att jag måste ta upp en dialog med producenten och ifrågasätta vad är det i. Men jag vet ju inte det nu. Jag måste först få tillgång till all information innan jag kan vare sig säga eller göra något, säger Anne Burges.