Oppositionen i Ånge öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna

1:35 min

Med mindre än ett år kvar till valet tar partierna på riksplanet avstånd från Sverigedemokraterna. Men oppositionen och miljöpartiet i Ånge tar nu ett steg närmare partiet och har undertecknat en partigemensam motion tillsammans med Sverigedemokraterna.

Hur ser du på samarbetet mellan oppositionen och Sverigedemokraterna? Kommentera! 

Det är oppositionen i Ånge, det vill säga allianspartierna förutom Centerpartiet, men inklusive Miljöpartiet som har skrivit den gemensamma motionen tillsammans med Sverigedemokraterna i kommunen. Motionen handlar om en översyn av de politiska kostnaderna. Hans-Eric Beck, moderat oppositionsråd, är en av dem som undertecknat motionen.

– Vi har samma önskemål och när det gäller sakfrågor måste man kunna ställa samma typ av frågor utan att behöva skriva separata motioner, säger han till P4 Västernorrland.

På riksplanet har både alliansen och det röd-gröna blocket deklarerat att man inte samarbetar med Sverigedemokraterna, hur kommer det sig att ni gör det lokalt?

– Man måste kunna ställa frågor tillsammans men det behöver inte betyda att man samarbetar. Har man sakfrågor man vill jobba med är det enkelt att skriva dem tillsammans, säger Hans-Eric Beck.

Förutom Hans-Eric Beck har Lars Edh, politiskt obunden, Kjell Grip (KD) och Kicki Jeschke (MP) undertecknat motionen tillsammans med Daniel Engström (SD). Men enligt Kicki Jeschke ingår Sverigedemokraterna inte officiellt i oppositionen i Ånge.

– Det gör de inte, men de är med på våra förmöten. Det var någon centerpartist som tyckte det var synd om pojkarna som stod utanför, men de ingår inte i oppositonen. De är inte inbjudna till våra möten sedan, säger hon.

Varför skriver ni gemensamma motioner då?

– Det är fritt. Man får skriva under det man tycker är bra. Det är bara så, säger Kicki Jeschke.

Ingrid Engstedt Edfast