Östran utsatt för aktion från Svenskarnas Parti

1:16 min

Natten till måndagen har tidningen Östran blivit utsatt för en politisk aktion från Svenskarnas parti. Entrén hade spärrats av med blågula band och en lapp med texten: "Stopp. Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån".

Aktionen är dock inget som verkar störa Östrans nyhetschef Eric Arenius.

– Vi är vana. Vi skriver saker och folk reagerar. Det händer sånt där. Det är inget som skrämmer oss eller får oss att välja någon annan journalistik, säger Eric Arenius.

– Vi fick ägna fem minuter åt att ta ner banden. Det påverkar inte vår inställning eller vår journalistik. Har de något att säga kan de väl komma till oss och prata ansikte mot ansikte.

Svenskarnas parti, som låg bakom aktionen, menar att det inte är så lätt att kontakta tidningar direkt på det sättet som Eric Arenius uppmanar till.

– Till att börja med har vi försökt skicka in insändare och debattartiklar till en rad tidningar genom åren. Det är ytterst sällan som vi tillåts ta plats i tidningar. Självklart måste vi använda oss av andra arenor för att väcka debatt kring de här frågorna, säger Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti.

– Det är mycket möjligt att det inte påverkar dem, men vi har onekligen skapat en massmedial reaktion vilket gör att frågan lyfts, vare sig de vill det eller inte.

Även om Östran har varit i kontakt med polisen så kommer de inte göra en anmälan.