Manifestationen mot Hudiksvalls tidning polisanmäld

8:14 min

När Hudiksvalls Tidning öppnade sin redaktion i Hudiksvall i morse var entrén avspärrad med blågula band, och en skylt som förkunnade att lokalen är förseglad på grund av svenskfientlig propaganda. Manifestationen var undertecknad Svenskarnas parti.

Nu är händelsen polisanmäld.

Gunilla Kindstrand är ansvarig utgivare och chefredaktör för Hälsingetidningar - Ljusnan, Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning och Söderhamns-Kuriren.

– Det är otroligt viktigt att vi markerar mot det här sättet att dels försöka hindra människor att ta kontakt med oss. Men förstås också på ett tämligen naivt sätt försöka skrämma oss till tystnad, säger hon.

P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson kommenterar händelsen såhär:

– De här grupperna har tre hatobjekt: poliser, politiker och journalister.

– Svenskar uppskattar sina massmedier - både radio, tv och tidningar. Folk blandar ihop att vi granskar med att vi tar ställning. På nyhetsplats i svenska medier tar man inte ställning, men man arbetar ju för att avslöja och få fram kvalificerad journalistik, säger Leif Eriksson.

Vad kan attacker mot svenska journalistiska redaktioner ge för konsekvenser?

– Det är klart att vi kan låsa in oss mer. Sådana här saker löser man först och främst med teknik. Det kan naturligtvis påverka journalistiken, säger Leif Eriksson.

Gunilla Kindstrand menar att Hudiksvalls tidning rapporterar om det här fallet med ett "iskallt sinne". 

– De visar väldigt tydligt vad det är för samhälle de vill ha. De vill ha ett samhälle utan journalistik, utan granskning, utan ett fritt och öppet samtal om det som är våra gemensamma angelägenheter. Och det tycker jag är viktigt att berätta om, säger Gunilla Kindstrand. 

Andreas Bojlert, som är säkerhetskonsult vid Sveriges Radio, förklarar att det här är ett led i hur Svenskarnas Parti manifesterar sitt budskap. 

– Det här är inget nytt. De har jobbat mycket tidigare med flygblad och även sådana här manifestationer där man blockerar ingången till en tidningsredaktion, berättar Andreas.

Flera tidningsredaktioner runt om i Sverige har drabbats av den här avspärrningen i morse.

– Vi kommer nog att få se mer av det här, säger kanalchef Leif Eriksson.