Bilpooler kan underlätta för elbilar

1:49 min

Intresset för att dela på bilar istället för att äga en själv har blivit allt större, inte minst i Tyskland där antalet användare av bilpooler förra året nästan fördubblades. Det kan underlätta för elbilar, tror forskare.

Berlin blivit något av en internationell experimentverkstad för nya sätt att dela på bilar. Den här utvecklingen mot delat bilägande skulle kunna innebära ett genombrott för elbilar som ofta är för dyra att köpa för privatpersoner tror trafikforskare i Tyskland.

Småbarnspappan Jürgen Mumme och sonen Carlo, ett och ett halvt år gammal, tar plats i en elbil i ett parkeringsgarage i Hamburg. Bilen tillhör inte Jürgen, utan ett bildelningsföretag, som har mer än 100 bilar utspridda över stan.

Att använda en splitter ny elbil som den här kostar 15 kronor timmen, plus två och femti per kilometer.

Skillnaden mot vanlig biluthyrning är att du bokar via en applikation på din mobiltelefon, och kan hyra för bara några minuter om du behöver göra en kort resa genom stan.

Den senaste trenden inom bildelning i Tyskland är att du kan hämta och lämna bilen var du vill inom stadsgränserna.  En ledig bil nära dig hittar du med hjälp av en app i mobiltelefonen. De flesta bilar som ingår i delningen är vanliga bensin- eller dieselbilar, men elbilar blir allt populärare, inte minst i Berlin där regeringen satsar 900 miljoner kronor på olika elbilsprojekt de närmsta tre åren.

Att bilpooler nu har blivit så populära kan föra med sig ett genombrott för elbilar. Det spår trafikforskaren Benno Bock på det tyska mobilitetsforskningscentrat InnoZ, som finansieras av tyska transportministeriet. Han menar att en viktig anledning till att det hittills gått så trögt för elbilar är för att att de är dyra att köpa och bara går cirka 150 kilometer innan batteriet måste laddas.

I och med bilpooler finns så spelar det hindret inte längre någon roll. För om du ska åka långt, till exempel till en annan stad, då bokar du en diesel- eller bensinbil. Om du däremot bara ska göra en kort runda inne i stan, ja då bokar du en elbil, förklarar Benno Bock.

Reporter Marcus Hansson
vet@sr.se