Kristianstad

Konferens om diskriminering på arbetsmarknaden

3:34 min

Risker utlandsfödda kvinnor att diskrimineras dubbelt på den svenska arbetsmarknaden? Ja, säger Gudrun Schyman och Bengt Westerberg.

Sedan augusti förra året har projektet Omvänt Mentorskap pågått i Kristianstad. Kristianstad kommun och CSK ligger bakom projektet, och syftet är att förbättra invandrarkvinnors situation på arbetsmarknaden.

Nu löper projektet mot sitt slut och på Teatern i Kristianstad hölls en slutkonferens på tisdagen. Bengt Westerberg, regeringens särskilda utredare om främlingsfientlighet, och Gudrun Schyman, ledamot i kommunstyrelsen i Simrishamn för Feministiskt Initiativ, var i Kristianstad för att föreläsa om kvinnodiskriminering och rasism och hur dessa hänger ihop.

Riskerar utlandsfödda kvinnor att utsättas för dubbel diskriminering på arbetsmarknaden?

- Ja, det tror jag man kan säga. Dels drabbas dem av det som alla kvinnor drabbas av, det vill säga diskriminering därför att det är kvinnor. Men dessutom är de invandrare, kanske inte talar perfekt svenska och så, och det kan innebära en ännu större risk för diskriminering, säger Bengt Westerberg.

Han får medhåll av Gudrun Schyman.

- Det pågår en dubbel diskriminering. Det finns väldigt tydliga siffror på det om man tittar på statistik från Arbetsförmedlingen. Utomnordiskt födda står längst bort från möjligheten att få jobb.

Gudrun Schyman tror att mycket kan göras på kommunnivå, men är tydlig med att det är viktigt att det finns en medvetenhet även i toppen.

- Det är viktigt att vi tänker på det här i hela samhället, inte minst i toppen. Det är så med alla diskrimineringsfrågor. Har man inte tydliga markeringar uppifrån så blir det inget gjort, säger Gudrun Schyman.

Vem bär ansvaret för att människor ska få jobb?

- Ytterst är det ju naturligtvis regeringen som genom sin ekonomiska politik bestämmer hur många jobb som finns i samhället. Det går aldrig att komma undan den politiska ansvaret, säger Bengt Westerberg.

I Kristianstad har man försökt att tackla problemet genom projektet Omvänt Mentorskap. I projektet har man vänt på rollerna och ett antal invandrarkvinnor har varit de som utbildar arbetsgivarna så att de ska få insikt i sina egna fördomar och tankesätt.

- Projektet har gått ut på att, på ett innovativt sätt, att man som chef har en mentor. I detta fallet en kvinna med annan etnisk bakgrund än svensk. Det är kärnan i projektet. Det handlar om att öka förståelsen för andra kulturer, säger Mattias Wirsén, som sitter i styrgruppen för projektet och är HR-strateg i Kristianstad kommun.

Saba Ghebrezghi har varit en av mentorerna.

- Mitt arbete har gått ut på att jag varit ute och träffat chefer och nyckelpersoner på CSK och i Kristianstad kommun. Vi har haft samtal om mångfald och likabehandling. Det har gått ut på att vi genom samtal kan utbyta kunskaper och erfarenheter.

Vad är dina erfarenheter från arbetsmarknaden?

- Jag har jobbat som tolk och egen företagare. Jag har erfarenhet, men det är tufft. Vi behöver jobba på mer. Vi har många utländska kvinnor som är väldigt kompetenta och kan gynna samhället. Jag kan tycka: öppna dörrarna!