Tyska regeringsförhandlingar i kritiskt slutskede

1:42 min

De tyska regeringsförhandlingarna mellan Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna är i dag inne i sitt kritiska slutskede. Imorgon ska enligt tidsplanen ett koalitionsfördrag presenteras, men in i det sista återstår flera svåra frågor att lösa och förhandlingarna väntas pågå även i natt.

– Om vi blir klara  ikväll, i natt eller imorgon bitti, det spelar ingen roll, allt handlar om innehållet, sa CDU:s partisekreterare Hermann Gröhe när han idag vid lunchtid kom till den avslutande förhandlingsrundan som sker i SPD:s partihögkvarter i Berlin.

Förbundskansler Angela Merkel kom också till det avgörande mötet utan att yttra sig till de väntande medierna.

Regeringsförhandlingarna om att bilda en så kallad storkoalition mellan de största politiska partierna har nu på gått i flera veckor och Tyskland och Europa, där många stora beslut väntar i till exempel Eurofrågan, väntar otåligt på att en ny tysk regering ska komma igång och arbeta.

In i det sista återstår stora frågor att lösa. Socialdemokraterna kräver en minimilön på 8.50 euro i timmen över hela landet. Merkel har gått med på att en sådan lön ska införas, men inte när och inte exakt hur den ska se ut.

Parterna har under eftermiddagen gått med på Kristdemokraterna i Bayerns krav att det med vissa förbehåll, införs en vägtull på Autobahn för utländska bilförare som kör in i Tyskland från och med nästa år. Socialdemokraterna har fått ge vika i den här frågan, men exakt vad det kommer kosta för svenska turister att i fortsättningen köra på Autobahn är i nuläget inte klart.

Sen återstår det kanske svåraste momentet innan en ny tysk regering kan börja arbeta. Nämligen att övertyga de socialdemokratiska partimedlemmarna att rösta ja till koalitionsfördraget. Den omröstningen ska ske mellan den 6 och 12:e december och i talande stund hörs många kritiska röster inom partiet.

Enligt tidsplanen ska Angela Merkel formellt röstas fram som förbundskansler för en tredje period den 17:e december.