Internationell fotboll

Det belgiska fotbollsundret

13 min

Det finns ett svar på varför Belgien blivit så bra. En strategi bakom framgången. Det belgiska förbundet har förändrat allt - och lyckats. Radiosporten har besökt Belgien.

En av huvudpersonerna bakom förvandlingen är Bob Browaeys.

Nu när Belgien är femma på världsrankingen och kvalificerat till VM, för första gången sedan 2002, så har förnyarna vunnit en viktig seger.

Bob Browaeys är förbundskapten för U16-landslaget och ansvarig för fotbollsutvevcklingen i den flamländska delen av Belgien. Han tar emot på förbundets huvudkontor i Bryssel. Det var där de insåg att något behövde göras, i slutet av 90-talet var Belgien inte bland de 40 bästa på världsrankingen och inte heller framtiden såg särskilt ljus ut.

De såg upp till Holland och Frankrike och skapade sin egen filosofi. En genomgripande förändring av landets fotbollsverksamhet. En ny Belgisk identitet. Det handlade till exempel om att spela åtta-manna istället för sju-manna i ungdomsfotbollen. Och att införa 4-3-3 som det officiella spelsystemet - för att skapa en ny typ av spelare.

Nu har Frankrike kopierat Belgiens idé om åtta-manna. Lillebror har blivit storebror i fotbollsvärlden.

Den nya filosofin har också ett annat sätt att se på elitsatsning för unga.

Fokus ligger på att fotboll ska vara kul, inte på resultat. Först vid 14 års ålder delas spelarna upp, men inte efter kvalitet, utan efter mognad.

Allt fungerar, livet leker för belgarna.

Men de har ett lyxproblem också. Bob Browaeys är U16-kapten och han oroar sig över att alla stjärnor i A-landslaget kommer att hålla länge till och på så sätt se till att de unga spelarna inte får plats, inte får chans att spela in sig i det belgiska landslaget. Den gyllene generationen är alltså också ett hot mot nästa.