Avtal klart om tysk koalitionsregering

2:13 min

Nu på morgonen kom de tyska kristdemokraterna och socialdemokraterna överens om ett regeringsavtal med Angela Merkel som förbundskansler. Förhandlingarna har pågått hela natten.

Innan en ny regering kan bildas måste avtalet godkännas av de socialdemokratiska partimedlemmarna.

– Den nya regeringen kommer vara bra för Tyskland och därför var det värt att förhandla hårt, sa en trött men nöjd partisekreterare för kristdemokraterna CDU, Herrmann Gröhe, när han nu på morgonen kommenterade det färdiga koalitionsavtalet efter närmare 17 timmars avslutande förhandlingar.

I går kväll pratades om ett fastlåst läge i förhandlingarna, men två månader efter förbundsdagsvalet, och efter en månads förhandlingar, har parterna enats även i de svåraste frågorna.

Till exempel har socialdemokraterna SPD fått igenom sin absoluta hjärtefråga, en allmän minimilön på 8,50 euro i timmen, som ska införas över hela landet från 2015. Den punkten kommer dock med vissa förbehåll.

Dessutom har det blivit en lösning i pensionsfrågan.

Däremot blir det inga skattehöjningar eller nya skulder i Tyskland för att kunna finansiera reformerna, vilket var avgörande för kristdemokraterna.

Kristdemokraterna CSU har fått igenom sin hjärtefråga, en vägtull på Autobahn för utländska bilförare som kör in i Tyskland, men exakt hur den ska se ut och om den är förenlig med till exempel EU:s regler är inte klart.

Men trots avtalet i natt kvartstår spänningen kring den nya regeringen.

Nu ska de nästan 500 000 socialdemokratiska partimedlemmarna rösta om avtalet i en brevomröstning, som ska genomföras mellan den 6:e och 12:e december.

Det har hittills funnits mycket motstånd inom partiet mot en stor koalition. Frågan är nu om medlemmarna godkänner avtalet.

– Vi har nu ett avtal som vi kan rekommendera våra medlemmar att rösta ja till, sa SPD:s partisekreterare Andrea Nahles nu på morgonen.

När det gäller ministerposter ska de formellt presenteras senare. Men allt tyder på Wolfgang Schäuble fortsätter som finansminister, att den socialdemokratiska partiordföranden Sigmar Gabriel blir ny näringsminister, och att den förre utrikesministern, socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier, får den posten igen.

Först den 17:e december är tanken att Angela Merkel ska röstas fram som kansler en tredje gång.