Kriterier för hormonstörande ämnen saknas

1:09 min

Enligt EU:s regelverk ska människor inte utsättas för några hormonstörande ämnen alls, men de här reglerna har i nuläget ingen effekt eftersom det fortfarande saknas kriterier för vilka ämnen som berörs.

Den senaste tiden har det varit mycket uppmärksamhet kring hormonstörande ämnen som till exempel bisfenol A. Just det ämnet har förbjudits inom EU och Sverige i en del plastprodukter, till exempel nappflaskor.

Enligt EU:s regelverk ska människor inte utsättas för några hormonstörande ämnen alls. Men de här reglerna har i nuläget ingen effekt, eftersom det fortfarande saknas kriterier för vilka ämnen som berörs, och så kommer det förbli ett tag till.

Faran med hormonstörande ämnen ligger i att de är så lika våra egna hormoner att de kan få våra kroppar att reagera som på hormoner, eller störa ut de naturliga hormonerna. Det innebär att dessa ämnen även i mycket små doser skulle kunna påverka vår förmåga att få barn, göra oss överviktiga och kanske till och med orsaka sjukdomar som diabetes. Och EU har alltså beslutat att människor inte ska utsättas de här kemikalierna som används i allt från plastförpackningar för mat till olika bekämpningsmedel.

Annika Hanberg är professor i toxikologi på Karolinska institutet och hon forskar på hormonstörande ämnen:

- Det finns definition men inte kriterier. och innan man kommer dit så kan man inte åtgärda ämnen, för man kan inte säga vilka ämnen det är.

- Så vi har lagstiftning att vi inte ska utsättas för ämnena men vi har inget i lagen om vilka ämnen det är?

- Nej tyvärr, skulle ha kommit i slutet av året men förhoppningsvis nästa år, säger Annika Hanberg.

ulrika.bjorksten@sverigesradio.se