Hämndporr

"Får aldrig bort det här från nätet"

9:11 min

Annas nakenbilder spreds över hela världen, när hon utsattes för hämndporr. Fenomenet har diskuterats mycket i USA under de senaste åren och där har vissa delstater infört särskilda lagar mot det. Men i Sverige är det betydligt svårare för ett hämndporrsoffer att få upprättelse.

Är du orolig för att nakenbilder på dig ska spridas på nätet?

En dag upptäckte Anna att någon hade lagt upp hennes nakenbilder på nätet. Nu, tre år senare, har de laddats ner tusentals gånger från särskilda hämndporrssajter och hon blir än i dag hotad och trakasserad av män från hela världen.

– Det är allt ifrån 'nice tits' till 'I’ll kill your fucking family'. De samtal och fora jag sett där jag ligger, är helveteshålor som bara handlar om att förstöra kvinnors liv. Hela sajter, för skojs skull, säger hon.

Annas inkorg svämmar över med jämna mellanrum.

Många av mejlen innehåller nakenbilder på Anna när hon är i sena tonåren. Det är nakenbilder som hon tog tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Mejlen är skickade av främmande män från hela världen som kallar Anna hora eller vill köpa sex. De skickar länkar till olika hämndporrsajter där Annas nakenbilder är publicerade tillsammans med bland annat mejladress och telefonnummer till henne och hennes familj. 

– Hela mitt liv handlar om det här. Jag hade så många saker jag ville göra och nu vågar jag inte ens skriva ett mejl med mitt namn i. Om någon googlar mig är det ju kört, säger hon.

Det kallas hämndporr efter engelskans ”revenge porn” och är ett fenomen i dagens IT-samhälle. Det handlar om att privata naken- eller sexbilder läggs ut på Internet av en tidigare partner eller en hackare.

Anna vet inte om det är hennes före detta pojkvän eller om det är någon annan som spridit nakenbilderna på henne. Bilderna låg nämligen i utkorgen i hennes mejl när de första gången dök upp på hämndporrsajter på Internet. Då, för tre år sedan, drabbades hon av panik. Hennes rumskompis rådde henne att ringa polisen, men när hon hade skickat bilderna till den polis hon fick prata med möttes hon av likgiltighet.

– Han sade att det var olagligt och att jag kunde anmäla det, men att jag inte kunde förvänta mig att de skulle göra något, säger Anna.

Hennes röst spricker när hon berättar om samtalet med polisen.

– De säger att om de här grejerna låg i min outbox i min mejl, vilket de gjorde, har jag i princip själv lagt upp dem på nätet.

Sedan en tid tillbaka är hämndporr förbjudet i delstaten New Jersey i USA och sedan ett par månader tillbaka är det olagligt också i Kalifornien. Där riskerar den som " illegalt distribuerar privata bilder med avsikt att trakassera eller förarga" fängelse i upp till ett halvår och böter på 1 000 dollar.

I Sverige dömdes en kille i förra veckan för förtal efter att han lagt upp nakenbilder på sin ex-flickvän på en hämndporrsajt. Det är det första tydliga fallet av hämndporr som har behandlats i svensk domstol.

I brist på domar är det svårt att säga hur många som är drabbade i Sverige men Anna vet att hon inte är ensam.

– De samtal och de fora som jag har sett, där jag ligger, är sådana helveteshålor. Det handlar bara om att förstöra kvinnors liv, hela sajter, och de gör det på skoj.

I tre år har Anna fått stå ut med att exponeras på olika hämndporrsajter. Hon berättar att det är ytterst svårt att få bort bilderna, att förnedringen i att mot sin vilja ligga naken på Internet är vad som driver hämndporrsajterna.  Hon ser inte att det har ett slut.

– Varje gång det läggs upp någonstans börjar det om från början, då är det som första dag om igen: Överst på google, helt full inbox och fullt av skit på Facebook.  Kompisar som blir uppringda, säger hon. Det är som att ha en sjukdom där man aldrig blir bättre.


P3 Nyheter med Kazmierska ägnar idag hela programmet åt temat hämndporr. Klockan 13:00 kan du höra hela intervjun med Anna, som egentligen heter något annat. Hennes svar har lästs in av en skådespelare.